Свята у багатьох з нас асоціюються з мандаринами. Зараз ми вживаємо більше саме цих цитрусових, тому саме час дізнатися про їх корисні властивості. Мандарини не менше корисні, ніж лимони, грейпфрути та апельсини: ці помаранчеві плоди допоможуть наситити організм вітамінами, зміцнити імунітет, впоратися з застудою і навіть позбавитися від зайвих кілограмів, пише Медичний портал Здоров-Інфо. Високий вміст в мандаринах вітаміну С, а також вітамінів групи В, Р, К, мікроелементів і ефірних масел роблять ці цитрусові чудовим засобом для боротьби з простудними захворюваннями. Амінокислоти, які є в мандаринах, мають протинабрякові властивості, допомагають впоратися із захворюваннями бронхів, хворобами серця і судин, особливо з атеросклеротичними утвореннями. Також мандарини корисні для зору і кісткової тканини. Цей цитрус допомагає прискорити обмін речовин і є низькокалорійним – в 100 грамах мандарин є 53 ккал. Тому мандарини використовують для «розвантажувальних» днів і дієт. Наприклад, 1 мандарин із зеленим чаєм на сніданок, варена куряча грудинка з мандарином або 1 яйце плюс 3 мандарина на обід і овочевий суп та один мандарин на вечерю – зразкову дієтичне меню на день для очищення організму. Однак ці цитрусові можуть викликати алергічну реакцію, особливо у дітей. Також мандарини протипоказані при захворюваннях органів травлення – гастритах (з підвищеною кислотністю шлункового соку), виразковій хворобі, колітах, холециститах, а також захворюваннях нирок та печінки.
http://expres.ua/news/2018/01/07/279618-vzhyvannya-mandaryniv-dopomozhe-zmicnyty-imunitet-shudnuty