19 лютого: це цікаво знати

19 Лютого 2018 07:45

Цей день в історії:

 1855 – французький математик Левер’є склав першу карту погоди (також за його порадою у Франції почала розгортатися мережа метеорологічних станцій).

1861 – Олександр II видав “Маніфест про відміну кріпосного права” в Росії;  згідно з яким його позбулися 22,5 міліонів осіб. Водночас за поміщиками залишалися всі їхні землі. Вони були зобов’язані надавати селянам так званий “садибний притулок” та тимчасові обробіткові ділянки, розміри яких визначалися спеціальними “уставними грамотами”. Община залишалась, як і раніше, недоторканою.

1878 – американський винахідник Томас Едісон отримав патент на фонограф (перший прилад для запису і відтворення звуку).

1915 – у ході Першої світової війни війська Антанти почали Дарданелльську операцію (основні цілі: захоплення проток Босфор і Дарданелли і міста Константинополь), яка закінчилася жорстокою поразкою союзників.

1954 – Крим приєднався до України

1992 – тризуб затверджено як малий герб України, дане рішення ухвалила Верховна Рада України.

1999 – прем’єр-міністр України Павло Лазаренко затриманий співробітниками ФБР у США.

2008 – беззмінний Лідер Куби Фідель Кастро оголосив про свій відхід з великої політики (це сталося можливо через тяжкий стан здоров’я диктатора).

Народились:

1473 – польський астроном Микола Коперник (автор геліоцентричної системи світу, Коперник одним з перших висловив думку про всесвітнє тяжіння).

1853 – Катерина Скаржинська, українська поміщиця, меценатка, фундаторка першого приватного краєзнавчого музею, народної школи, бібліотеки, аматорського українського театру. її коштами на Лубенщині проводилися археологічні розкопки.

1859 – видатний шведський фізик і хімік Сванте Арреніус серпня (лауреат Нобелівської премії з хімії, основні його роботи були в області розчинів).

1899 – Марфа Паторжинська, українська піаністка і педагог, заслужений діяч мистецтв України.

1948 – голландський політичний діяч Пім Фортайна (дотримувався жорстких антиісламських поглядів, був убитий радикалом Волкертом ван дер Графом, що стало першим політичним вбивством у Нідерландах за 100 з гаком років).

1952 – сучасний японський письменник і кінорежисер Рю Муракамі.

1967 – знаменитий голлівудський актор Бенісіо дель Торо (зіграв в таких фільмах як “Страх і ненависть в Лас-Вегасі”, “Трафік” та багатьох інших).