26 лютого: це цікаво знати

26 Лютого 2018 07:45

Цей день в історії:

1886 —у Горлівці (Донбас) вперше в Російській імперії отримали ртуть.

1935 року  винахідник Роберт Ватсон-Ватт вперше продемонстрував створений ним радар. Радар — система для виявлення повітряних, морських і наземних об’єктів, а також для визначення їхньої дальності і геометричних параметрів. Використовує метод, заснований на випромінюванні радіохвиль і реєстрації їхніх віддзеркалень від об’єктів.

1955 рік – американський льотчик-випробувач Джордж Сміт став першою людиною, яка успішно катапультувалася на надзвуковій швидкості.

1987-го англіканська церква дозволила жінкам бути священниками.

2004-й — парламент Європейського Союзу ухвалив декларацію, в якій офіційно визнав сталінську депортацію чеченського народу 23 лютого 1944 року актом геноциду.

Народилися:

1802—Віктор Гюґо, французький письменник (“Собор Паризької богоматері”, “Знедолені”).

1829 року народився  Леві Стросс, “батько джинсів”. Найбільш раннім попередником джинсів був цупкий бавовняний одяг, експортований з Індії в 16 столітті, так званий дангарі. Джинси вперше були виготовлені в Генуї ( Італія ), коли місто було незалежною республікою і морською потугою. Початково виготовлені для генуезьких військово-морських сил, як штани, які задовільняли вимогам універсальності: незважаючи на те, що вони могли бути мокрими і сухими, були зносостійкими і штанини яких легко закочувалися, щоб зручно було драїти палубу.

1846 – Буффало Білл» (Вільям Фредерік Коді), американський розвідник у війнах Дикого Заходу, від якого пішла традиція ковбойських родео.

1886-го народився Юрій Нарбут, графік, автор перших грошових знаків та поштових марок України . Нарбут створював ескізи військових мундирів армії України, оформлень упаковок та етикеток для українських товарів. Розробив поштові марки Української народної республіки в тридцять, сорок і п’ятдесят шагів. Нарбут виконав цикл українських державних паперів, крім марок він розробляв, банкноти, грамоти, листівки. Георгій Нарбут розробив проекти Державного Герба і Печатки Української держави.

У 1974 році — Себастьян Льоб, французький автогонщик, кількаразовий чемпіон світу з авторалі.