4 лютого: це цікаво знати

4 Лютого 2018 08:02

Цей день в історії:

1708 рік – кантата “Господь, він мій Цар небесний” – так звана “Виборна кантата” – стала першим надрукованим твором Йоганна Себастьяна Баха. Кошти на це виділила міська влада Мюльгаузена, де 22-річний композитор працював церковним органістом.

1789 рік — у Філадельфії на засіданні виборщиків, які представляли 10 з 11-и штатів, що ратифікували конституцію США, одноголосно, 69-а голосами, було обрано першого президента Сполучених Штатів Америки – ним став Джордж Вашингтон.

1906 року департамент поліції Нью-Йорку постановив використовувати відбитки пальців для ідентифікації злочинців.

1945-й — в Ялті відкрилась Кримська конференція глав держав Великої трійки – СРСР, США, Великобританія, – рішення якої визначили геополітичну ситуацію в Європі на багато років уперед. Попри досягнення Йосифом Сталіним, Франкліном Рузвельтом і Уінстоном Черчіллем важливих стратегічних угод щодо подальшої війни з Німеччиною і Японією, в питаннях повоєнного устрою Європи, зокрема долі Польщі, взаєморозуміння знайдено не було, що заклало основи протистояння між Заходом і Сходом, яке по закінченні 2-ї Світової війни переросло в т. зв. Холодну війну.

Народилися:

У 1880 році –  Климент Квітка,  український музикознавець-фольклорист, чоловік Лесі Українки. Зібрав понад 6000 народних пісень.

1885 рік – Степан-Максим Балей, український і польський психолог, педагог, філософ.

В 1902 році — Чарльз Ліндберг, американський авіатор; першим здійснив безпосадковий переліт через Атлантичний океан (1927 рік).

1906 року народився Клайд Томбо, американський астроном; відкрив Плутон, дев’яту планету Сонячної системи (1930 рік ).

1933 рік — Ігор Кваша, російський актор (“Той самий Мюнхгаузен”, “Людина з бульвару Капуцинів”), телеведучий (“Жді  мєня” на ОРТ).

1974-го народився Оскар де ла Хойя, американський боксер, чемпіон Олімпійських ігор 1992 року, абсолютний чемпіон серед професіоналів у середній вазі. Де Ла Хойя десять разів ставав чемпіоном світу в шести вагових категоріях. Всього на професійному рингу американець провів 45 боїв, в яких отримав 39 перемог (зокрема 30 – нокаутом) і зазнав шість поразок. Бій Де Ла Хойї з Флойдом Мейвезером-молодшим вважається одним з кращих в історії боксу. Біля стадіону “Стейплс Сентр” в Лос-Анджелесі Де Ла Хойї встановлений пам’ятник. 14 квітня 2009 Оскар Де Ла Хойя оголосив про завершення боксерської кар’єри. Після відходу з професійного рингу Де Ла Хойя зосередиться на промоутерській діяльності. Американцеві належить Golden Boy Promotions – одна з найбільших промоутерських компаній в світі.