14 лютого: це цікаво знати

14 Лютого 2018 07:42

14 лютого – День закоханих.

 За легендою християнського проповідника Валентина посадили в римську в’язницю за віру і невдовзі засудили до страти. Сидячи під вартою, Валентин закохався у сліпу дівчину, дочку в’язничного наглядача. Користуючись своїми медичними знаннями, він зцілив її від сліпоти. За іншою версією, сліпа дочка тюремника сама закохалася у Валентина. Той, як священик, що дав обітницю безшлюбності, не міг відповісти на її почуття, але в ніч перед стратою (ніч проти 14 лютого) прислав їй зворушливий лист, який підписав “Твій Валентин”. У пам’ять про це тепер у День Святого Валентина заведено дарувати одне одному “валентинки” — вітальні листівки у вигляді сердечок

Цей день в історії:

 842 – день народження французької мови: Людовик II та Карл II Лисий промовляють Страсбурзькі клятви романськомою (старофранцузькою) мовою.

1876 – американський винахідник Александр Белл продемонстрував роботу першого придатного для використання телефону і подав заявку на його патентування.

Белл  зробив це дуже вчасно, оскільки, як виявилось згодом, лише на дві години пізніше заяву на отримання аналогічного патенту подав інженер Елішіа Грей, котрий багато років судився з Беллом за пріоритет даного винаходу.

1933 – У Парижі відкривається перша телефонна служба точного часу.

1946 – У Лабораторії балістичних досліджень Армії США запущений перший реально працюючий електронний комп’ютер ENIAC

1988 – пожежа в будівлі Бібліотеки Російської академії наук у Санкт-Петербурзі, одна з самих руйнівних в історії пожеж у бібліотеках.

1990 – Voyager I, що покинув Сонячну систему, вперше фотографує її «зі сторони».

1995 – Американська влада заарештовують легендарного хакера Кевіна Мітніка.

2003 – Воїславу Шешелю пред’явлено звинувачення Міжнародним трибуналом по колишній Югославії. 24 лютого він сам їде до Гааги, щоб довести свою невинність і несправедливість суду по відношенню до сербів.

 

Народились:

1404 – Леон Баттіста Альберті, італійський вчений, гуманіст, письменник, архітектор.

1483 – Захіреддін Мухаммед Бабур, узбецький і індійський правитель, засновник держави Великих Моголів.

1840 – Клод Моне, французький живописець, представник імпресіонізму

1869 – Чарльз Томсон Рис Вільсон, англійський фізик, нобелівський лауреат. Винайшов прилад для спостереження слідів руху мікрочастинок

1895 – Олександр Мікулін, вчений, конструктор авіаційних двигунів, академік АН СРСР.

1936 – Ганна Герман, польська співачка (померла у 1982 році).

1944 – Алан Паркер, англо-американський режисер і сценарист («Стіна», «Серце ангела», «Евіта»)