ЧИ ІСНУЮТЬ ЗАКОННІ МЕХАНІЗМИ ОГОЛОШЕННЯ ПОЗАЧЕРГОВИХ ВИБОРІВ?

27 Лютого 2018 10:30

26 лютого Спікер Верховної Ради України А.Парубій в чергове повідомив про те, що він виключає можливість проведення позачергових виборів до Верховної Ради та наголосив на відсутності підстав для проведення таких виборів.

Водночас розмови про можливість проведення дострокових виборів ведуться з завидною регулярністю. То чи є взагалі законодавчі підстави та механізми для проведення таких виборів?

Чергові вибори депутатів Верховної Ради України мають відбутися 27 жовтня 2019 року. Для проведення позачергових виборів до Верховної Ради необхідно як мінімум достроково припинити її повноваження.

Відповідно до статті 90 Конституції України достроково припинити повноваження ВР може Президент України і то лише у певних випадках, а саме, якщо:

1) протягом одного місяця у Верховній Раді України не сформовано коаліцію депутатських фракцій відповідно до статті 83 Конституції;

2) протягом шістдесяти днів після відставки Кабінету Міністрів України не сформовано персональний склад Кабінету Міністрів України;

3) протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися.

При цьому Конституція містить ще декілька застережень щодо дострокового припинення повноважень ВР. Так,  повноваження Верховної Ради України, що обрана на позачергових виборах, проведених після дострокового припинення Президентом України повноважень Верховної Ради України попереднього скликання, не можуть бути припинені протягом одного року з дня її обрання (ця підстава вже відпала). Такожповноваження Верховної Ради України не можуть бути достроково припинені Президентом України в останні шість місяців строку повноважень Верховної Ради України або Президента України.

Якщо взяти до уваги, що чергові вибори президента України призначені на 31 березня 2019 року, торішення про дострокове припинення повноважень ВР може бути прийняте Президентом не пізніше ніж до 30 вересня 2018 року, і то, лише за наявності підстав для прийняття такого рішення. Також таке рішення не може бути прийняте і в останні 6 місяців строку повноважень Верховної Ради, тобто за півроку до 27 жовтня 2019 року, а тому, таке рішення може бути прийняте на пізніше ніж до 27.05.2019 року.

Таким чином, фактично рішення про дострокові вибори може бути прийняте Президентом до кінця вересня 2018 року. Після цієї дати проведення дострокових виборів неможливе (закінчуються повноваження Президента, а з 27.05.2019 залишається півроку до закінчення повноважень ВР). Гіпотетично Верховну Раду зможе розпустити новообраний Президент, знову ж таки в термін не пізніше кінця травня 2019 року.

Не дивлячись на обговорення можливості проведення одночасних виборів Президента та Верховної Ради, такий варіант, без внесення змін до Конституції України та виборчого законодавства, на даний момент є  неможливим.

Отже, на даний час існує передбачена законодавством можливість проведення позачергових виборів Верховної Ради. Існують також і підстави для дострокового припинення повноважень Верховної Ради, оскільки епопея з парламентською коаліцією, яка існує скоріше в уяві деяких політиків, а не в дійсності, триває вже другий рік. Але для проведення таких виборів владі необхідно мати бажання та політичну волю Президента для здійснення таких дій.

Віктор Марусиченко, юрист

https://ridna.in.ua/2018/02/26/chi-isnuyut-zakonni-mehanizmi-ogoloshennya-pozachergovih-viboriv/