Проспект космонавта Комарова у Києві пропонують перейменувати на честь першої в історії незалежної України людини, яка побувала у космосі – Леоніда Каденюка. Відповідна петиціяз’явилась на сайті Київської міської ради.

“Постать космонавта Комарова ніяким чином не повязана з містом Києвом, а є наслідком радянського постколоніального минулого. Крім того саме на цьому проспекті знаходиться Національний Авіаційний Університет. Тому доцільно вшанувати пам`ять про першого астронавта незалежної України Леоніда Каденюка в назві проспекту біля Національного Авіаційного Університету. Особливо це стає актуальним саме в цей складний час і стане гарним прикладом для національно-патріотичного виховання молоді України”, – зазначив автор звернення Ігор Мельник.

Нагадаємо, перший український космонавт Леонід Каденюк помер 31 січня під час пробіжки у парку Царське село. Йому було 67 років. Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району Чернівецької обл. в родині сільських вчителів.

У 1995 році був відібраний у групу космонавтів Національного космічного агентства України. Пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання як фахівець з корисного навантаження.

У період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському МТКК “Колумбія” місії STS-87. Під час польоту виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського досліду з трьома видами рослин: ріпа, соя і мох.

Володимир Михайлович Комаров (16 березня 1927, Москва — 24 квітня 1967) — льотчик-космонавт СРСР, двічі Герой Радянського Союзу (1964, 1967). Інженер-полковник. Командир першого в світі екіпажу космічного корабля, причому відразу з трьох осіб. Двічі літав на перших кораблях нового типу: “Схід-1” і “Союз-1”. Нагороджений орденом Леніна, орденом Червоної Зірки і медалями. Почесний громадянин міста Калуга (Росія). Прах Володимира Комарова розміщено в урні Кремлівської стіни на Червоній площі в Москві. Бронзове погруддя встановлено на батьківщині Героя в Москві.

https://ua.112.ua/kyiv/kyivskyi-prospekt-komarova-proponuiut-pereimenuvaty-na-chest-leonida-kadeniuka-431318.html