Підсумки Мюнхенської коференції для України, на жаль не можна назвати втішними – експерт

20 Лютого 2018 08:30

Підсумки Мюнхенської коференції для України, на жаль не можна назвати втішними.

Про це на своїй сторінці в Фейсбук написав політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.
1. Питання розміщення миротворчої місії на Сході України фактично не обговорювалось, крім Української сторони розглядати це питання на саміті факитчно було більше нікому, не бажала цього і Росія; деякі європейські представники казали, що говорити про миротворців зарано.
2. Європа десонструє втому і дистанцієються від теми російсько-української війни. Свідченнями тому є те, що міністр закордонних справ Франції фактично проігнорував зустріч в Нормандському форматі, як це зробив його німецький колега. Натомість міністр закордонних справ ФРН Габріель влаштував теплий прийом міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову, під час зустрічі Габріель вкотре наполягав на виконанні, зокрема Україною, політичною частини Мінських домовленостей і висловився за поступове зняття санкцій з Росії.
3. У своєму виступі радник президента США з питань національної безпеки Макмастер майже не згадава про Україну, натомість говорив про КНДР та Сирію і наміри розвивати співпрацю з РФ в галузі кібербезпеки.
В підсумку, можна сказати про те, що я говорив раніше – формат Нормандської четвірки фактично в стані “клінічної смерті”, а до голосу України прислухаються все менше.
І перед тим як кидати списи і сварити наших західних партнерів, варто задуматись над тим, що можливо ми робимо недостатньо? Можливо варто в окремих моментах діяти наполегливіше та інтенсивніше? А можливо і зрозуміти, що жити чужими настановами та порадами це також не завжди добре.

http://gazetavv.com/news/policy/1519046793-pidsumki-myunhenskoyi-koferentsiyi-dlya-ukrayini-na-zhal-ne.html