Реконструкція Софійської та Михайлівської площ у Києві: роботи почнуть у квітні

28 Лютого 2018 11:52

В КП «Київавтодор» відбулась робоча нарада з розгляду проекту «Виконання проектних робіт з капітального ремонту Софіївської площі». Як розповів заступник генерального директора заповідника «Софія Київська» Вадим Кириленко, заповідник надав свої зауваження та рекомендації по влаштуванню зелених зон та благоустрою, організації безбар’єрного простору для людей з обмеженнями, водовідводу з площі, заборони стихійної стоянки, тощо. Але в нього є сумніви щодо того, чи врахують зауваження музейників.

Розробка проекту реконструкції однієї з найголовніших і стародавніх площ України – Софійської площі в Києві, довірено  Інституту Київдормістпроект. У 2017 році Софійський собор і однойменна площа відзначили 1000-річчя своєї історії. Сьогодні тут проходять головні державні свята і церемонії. У співавторстві з архітекторами А.Колесніковим, М.Колесніковим, К.Сльота і А.Черноус група інженерів (начальник відділу Василь Маракулин, головний інженер проекту Геннадій Кібальчук, головний спеціаліст Микола Левицький) підготували пропозиції по реконструкції площі.

Проектом передбачається повна заміна неабияк пошкодженого цегляного покриття пішохідної частини площі на гранітне.

Свого часу, частину вулиці Володимирської і Володимирського проїзду вдалося замостити гранітної шашкою, і вона прекрасно тримається, її обкатали за ці роки. На Софійську площу  потрібно близько 10 тисяч квадратних метрів граніту. Нижні шари грунту, в основному, залишаться недоторканими, – говорить архітектор Олександр Колесников. (повний текст інтерв’ю про реконструкцію Михайлівської та Софійської площ читайте тут).

Також замінити належить систему освітлення і кріплення контактної тролейбусної електромережі, мережі водовідведення. Крім того, заміні підлягають люки оглядових колодязів інженерних мереж – з круглих на квадратні.

І, нарешті, планується оновити електричні і слабкострумові мережі забезпечення всього спектра протокольних і масових заходів, які відбуваються на головній площі країни. Зараз Робочий проект  подано в Державну експертизу.

https://vechirniykiev.com.ua/news/rekonstruktsiya-sofiys-koi-ta-mykhaylivs-koi-ploshch-u-kyyevi-roboty-pochnut-u-kvitni-skhema