Вчені кажуть, що основою довголіття є збалансоване харчування, що включає всі необхідні організму вітаміни, мінерали та мікроелементи, а також правильне співвідношення білків, жирів і вуглеводів.
Саме на основі цього критерію був складений список із десяти продуктів, вживаючи які ми можемо продовжити своє життя, пише Народная Правда з посиланням на Обозреватель.
1. ГОРІХИ
Сюди включають будь-які горіхи, навіть арахіс. Вчені виявили, що смертність від серцевих захворювань та інсультів серед людей, які регулярно їдять горіхи, на 20% менша тих, хто не вживає горіхів взагалі. До того ж, горіхи допомагають знизити рівень холестерину і забезпечують достатню кількість вітаміну Е, що запобігає утворенню жирових бляшок в артеріях. Вчені відзначають, що навіть невелика кількість горіхів, прийнятих протягом дня, може продовжити вам життя на кілька років.
2. КУЧЕРЯВА КАПУСТА
Продукт є одним із найефективніших природних борців із раком завдяки мікроелементам, що містяться в її складі. Вона є джерелом вітамінів С, К і А, а також марганцю і міді. Вітамін К, наприклад, активує білки, що сприяють росту кісткової тканини, тканин легенів і серця.
3. ВИНОГРАД
Цей фрукт попереджає виникнення хронічних хвороб, таких як серцево-судинні захворювання і рак. Ця ягода має стійку антиоксидантну активність, стримує агрегацію тромбоцитів і знижує рівень холестерину. Крім того, виноград не так сильно піднімає рівень цукру в крові, як інші фрукти. Завдяки цьому від нього не розвивається інсулінорезистентність, яка характерна для діабету 2-го типу.
4. ЯГОДИ
Ягоди містять велику кількість антиоксидантів, які підвищують імунітет і запобігають багатьом захворюванням. Дослідження Гарвардського університету встановило, що вживання принаймні однієї порції чорниці або двох порцій полуниці в тиждень може знизити ризик згасання когнітивних функцій у літніх людей. До того ж, через низький вміст цукру в ягодах їх можна їсти людям із діабетом.
5. ЧАСНИК
Часник мало не найпоширеніший овоч у всіх світових кухнях. Надаючи стравам пікантності, він також може вплинути на тривалість вашого життя. Часник є одним із найбагатших джерел цинку, магнію, калію, заліза, кальцію, марганцю і селену. Останній елемент зберігає серце здоровим і впливає на синтез антиоксидантних ферментів в організмі.
6. ОЛИВКОВА ОЛІЯ
Оливкова олія містить у собі “хороші жири”, тобто мононенасичені жирні кислоти. Дослідження довели, що цей продукт забезпечує захист від серцевих захворювань, контролюючи рівень “поганого” холестерину й одночасно підвищуючи рівень “хорошого”. Це масло є лідером за вмістом мононенасичених жирів серед усіх рослинних масел. Але оливкову олію потрібно вміти вибирати. Варто віддавати перевагу олії першого віджиму, при виготовленні якого не застосовувалася температурна обробка – тобто максимально природне і необроблене.
7. АВОКАДО
Авокадо надзвичайно популярний на Заході через його високу калорійність і універсальність застосування. Цей фрукт також знижує рівень “поганого” холестерину. Речовини, що містяться в авокадо, сприяють засвоєнню бета-каротинів і лікопіну. До його складу входять омега-3 жирні кислоти і вітамін Е, які сприяють роботі мозку. Одна чашка чищеного авокадо містить 33% необхідних людині протягом доби жирів. Це важливо, оскільки саме жири сприяють засвоєнню таких вітамінів, як E, K і D.
8. СОЧЕВИЦЯ
Бобові давно відомі своїми властивостями, які покращують здоров’я людини. Для максимізації корисного впливу бобових на організм їх можна пророщувати, вживаючи паростки. Бобові багаті білками. Зокрема, в чечевиці 35% калорій припадає на білки.
Вигоди для здоров’я від споживання сочевиці – здорове серце, контроль рівня цукру, високобілкове харчування, поліпшення травлення, попередження раку, зниження маси тіла, хороша електролітична активність через вміст калію. Вона прекрасно підходить вагітним, допомагає підтримувати здорову нервову систему і запобігає атеросклерозу.
9. РИБА
Сьомга, тунець і інші жирні риби містять омега-3 жирні кислоти, які допомагають боротися з небезпечними запаленнями. Але варто уникати одночасного споживання продуктів, що містять омега-3 й омега-6 жирні кислоти, оскільки останні зводять нанівець весь здоровий ефект перших. Омега-6 жирні кислоти містяться в більшості рослинних олій, таких як соєва, касторова, кукурудзяна. Університет Гаваїв виявив, що люди, які їли запечену або варену рибу, на відміну від солоної, смаженої або сушеної, мали на 23% вищий ризик смерті від хронічних хвороб, ніж ті, хто вживав рибу, приготовлену “нездоровим способом”.
10. ГОСТРА ЇЖА
Гостра їжа з високим вмістом перцю сприяє схудненню, а також зменшує тягу до вживання солі, велика кількість якої погано впливає на роботу серця і судин. Через зменшення споживання солі завдяки гострій їжі падає рівень тиску в кровоносних судинах. Як пояснюють вчені, “включення” центру гострого смаку підсилює роботу клітин, що відповідають за розпізнавання солоного, завдяки чому їжа здається більш солоною, ніж вона є насправді.
Нагадаємо, дієтолог вразила переліком корисних властивостей квасолі і заявила, що цей продукт слід їсти щодня.
Також нагадаємо, достатню кількість клітковини для судин можна забезпечити своєму організму, якщо з’їдати в день на вибір: п’ять яблук, три-чотири морквини, 300 грамів відвареної або запеченої цвітної капусти або квасолі.
https://narodna-pravda.ua/2018/02/07/tsi-desyat-produktiv-na-roky-prodovzhuyut-zhyttya/