У ГРЕЦІЇ ЗАТРИМАЛИ 120 УКРАЇНСЬКИХ МОРЯКІВ ЗА ПЕРЕВЕЗЕННЯ НЕЛЕГАЛІВ – МЗС

9 Лютого 2018 12:15

За звинуваченнями у перевезенні нелегальних мігрантів до Греції затримано 120 українських громадян, 42 з них уже засуджені за це до позбавлення волі на термін від 8 до 25 років. Про це у четвер, 8 лютого, заявив журналістам директор Департаменту консульської служби МЗС Сергій Погорельцев, пише “Укрінформ”.

“Наразі засудженими є 42 громадян України за перевезення нелегальних мігрантів. Загалом 120 громадян України, включаючи тих, кого я згадав, або засуджені, або перебувають під слідством, тобто затримані, але ще не засуджені”, – сказав Погорельцев.

За словами Погорельцева, ця динаміка є доволі негативною, кількість громадян України, втягнутих у схеми перевезення нелегальних мігрантів, зростає, тож проблема є системною.

У цьому контексті директор департаменту консульської служби акцентував, що законодавством Греції за перевезення нелегальних мігрантів передбачені дуже суворі санкції , зокрема наші засуджені громадяни отримали терміни ув’язнення від 8 до 25 років. Пр цьому Погорельцев зазначив, що, вочевидь, існують схеми, за якими наші громадяни втягуються до цієї протиправної діяльності, в тому числі структурами на території України, але дехто із наразі засуджених у Греції українців знали про незаконність цих дій.

Також він спростував звинувачення на адресу МЗС у тому, що затримані у Греції моряки буцімто не отримують належної консульської чи правової допомоги. За його словами, українські консули у Греції відвідують затриманих громадян, передають їм засоби гігієни, теплі речі і предмети першої необхідності, надають консульські поради, консультації, тобто надається “весь спектр консульської допомоги і робиться все можливе, щоб захистити права наших громадян”.

Водночас Погорельцев зауважив, що далеко не кожен із наших громадян погоджується на відвідання консулом, бо не бажають надавати йому інформацію про себе, “щоб він потім передав відповідні дані у компетентні органи”.

https://www.5.ua/svit/u-hretsii-zatrymaly-120-ukrainskykh-moriakiv-za-perevezennia-nelehaliv-mzs-164621.html