У Криму РФ видобуває токсичний пісок для будівництва Керченського мосту – МінТОТ

2 Лютого 2018 10:18
У відомстві наголосили, що проведення таких робіт створює надзвичайну ситуацію та загрожує здоров’ю людей й екології Чорного моря.

У окупованому Криму Росія видобуває токсичний пісок, який використовує для будівництва Керченського мосту. Про це в четвер, 1 лютого, повідомляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

“Наразі отруйні відходи використовують для будівництва Керченського мосту та цивільного будівництва. Площа ділянки, де відбувається видобуток складає 64288 м2 (довжина – 860 м, ширина – до 75 м). В процесі видобутку і доставки токсичний пісок неминуче потрапляє у повітря, а атмосферні опади вимивають отруту через зруйновану дамбу до акваторії Чорного моря”, – йдеться в повідомленні.

У МінТОТ наголосили, що вибірка піску з токсичного хвостосховища є прямим порушенням екологічного законодавства. Крім того, проведення таких робіт створює надзвичайну ситуацію та загрожує здоров’ю людей й екології Чорного моря.

Так, окупаційна влада РФ займається видобутком піску із дамби Нижньо-Чурбашського хвостосховища (спеціальна споруда для безпечного зберігання токсичних речовин), де зберігалися отруйні відходи підприємства “Камиш-Бурунський залізорудний комбінат”.

Як повідомлялось, 12 грудня Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що в рамках кримінального провадження прокуратура АР Крим проводить екологічну експертизу щодо будівництва РФ так званого Керченського мосту, щоб ініціювати розслідування на європейському рівні.

Раніше слідчі Прокуратури Автономної Республіки Крим проводили розслідування за фактом порушення правил екологічної безпеки під час будівництва транспортного переходу до півострова Крим через Керченську протоку. У прокуратурі зазначили, що різка зміна хімічного складу води стане причиною загибелі багатьох живих організмів. Також у Мін’юсті повідомили, що в Україні готують судові позови проти РФ через збитки, завдані будівництвом Керченського мосту.

http://tyzhden.ua/News/208838