У рейтингу економічної свободи Україна – на останньому місці в Європі

19 Лютого 2018 10:35


Відповідно до звіту американського аналітичного центру Heritage Foundation, Україна посіла 44 місце (останнє) в Європі та 150-те серед 186 держав світу в рейтингу вільних економік.

— Завдяки чому наша країна просунулася на 16 позицій?

— Умовне просування України в рейтингу економічної свободи можна пояснити лише частковим запровадженням електронного декларування, — пояснює газеті “Експрес” Андрій Новак, голова Комітету економістів України. — А ще — збільшенням частки електронного спілкування між платниками податків і державними фіскальними органами. Однак цей мінімум не дав можливості Україні піднятися серед європейських держав.

— Про які мінуси свідчить позиція України в цьому рейтингу?

— На жаль, займаємо останнє місце в Європі й це — найбільш красномовний критерій ефективності так званих економічних реформ в Україні. На міжнародній арені Україні найчастіше натякають (або й прямо говорять) на проблему корупції. Однак вона не єдина. Наша економіка також потерпає від непрогнозованості дій уряду та, останнім часом, Нацбанку. Через це та низький загальний інвестиційний клімат економічна свобода в Україні має одну з найгірших оцінок у світі та найгіршу в Європі. Також серед мінусів зазначено проблеми в податковій системі. Передусім йдеться про ту ж непрогнозованість податково-бюджетної політики Кабміну, який якщо не щомісяця, то щокварталу вносить якісь зміни до податкового чи митного законодавств. У таких умовах підприємці не можуть прорахувати бізнес-план бодай на один рік, не кажучи вже про 3, 5 чи 10, як це прийнято серед системних інвесторів.

— Але відповідно до рейтингу, ситуація у сфері інвестування в країні покращилась. Чи не так?

— Найбільш об’єктивний критерій інвестиційного клімату — обсяги прямих іноземних вкладень та їх динаміка. За офіційними даними, торік в Україні цей показник був 2,5 мільярда доларів, що на мільярд менше, ніж у 2016 році! Тобто динаміка спрямована на зменшення інвестицій. І це при тому, що їх загальний обсяг — мізерний для такої держави, як наша. Покращення ж у цій сфері експерти побачили лише в процедурних змінах, що стосуються, повторюсь, електронного спілкування та звітності для суб’єктів господарювання. Проте системних змін немає.

http://expres.ua/news/2018/02/18/284675-reytyngu-ekonomichnoyi-svobody-ukrayina-ostannomu-misci-yevropi