Вартість електроенергії для киян суттєво зросте

25 Лютого 2018 12:45

Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг прийняла постанову про підвищення вартості тарифу для низки енергетичних компаній у регіонах, серед яких і ПАТ “Київобленерго”.

Згідно постанови НКРЕКУ, вже з 1 квітня поточного року до 19,3 грн/мВт*год підвищиться тариф на поставку енергії 1-го класу, який наразі дорівнює 18,27, пише НАРОДНА ПРАВДА з посиланням на facenews.

Для 2-го класу вартість поставки електроенергії збільшиться до 152,3 грн/мВт*год з діючих 145,6.

 Тобто, енергетичні компанії перейшли на т.зв. RAB-тарифи, коли споживачам доведеться оплачувати додатковий прибуток для власника обленерго в розмірі 12,5% на “старі” і “нові” активи.

Нагадаємо, 11 січня в Україні набула чинності нормативна база, згідно з якою енергопостачальники областей (обленерго) і водопостачальні компанії (водоканали) переводяться на стимулюючий регулювання тарифів (RAB). Згідно з постановою №972, норма доходів для обленерго становить 12,5%.

Ряд експертів критикують впровадження RAB під приводом того, що введення єдиної норми прибутковості на старі і нові активи не доцільно. Тоді як міжнародні експерти рекомендують застосовувати саме такий підхід.

Тим часом, в дослідженні консалтингової компанії IHS йдеться, що в країнах ЄС всюди використовується єдина норма прибутковості як на старі, так і на нові активи енергетичних компаній. Виняток становить тільки муніципальні підприємства Німеччини.

https://narodna-pravda.ua/2018/02/24/vartist-elektroenergiyi-dlya-kyyan-suttyevo-zroste/