Запуск ракети Ілона Маска Falcon Heavy може змінити світ

8 Лютого 2018 17:10

Це революція в освоєнні космосу. У ніч на 7 лютого винахідник Ілон Маск запустив гігантську і найпотужнішу нині в світі ракету FalconHeavy. Ракета вивела у космос стару вишневу «Теслу» Маска, і тепер електрокар сотні мільйонів років блукатиме у космічних просторах. Чому успішний запуск ракети – це найважливіша історична подія для людства?

До дня здійснення мрії Ілон Маск йшов більше ніж 10 років. Позавчора приватна компанія «SpaceX» успішно запустила Falcon Heavy – найпотужнішу нині у світі ракету-носій. 27 двигунів триступеневої 70-метрової ракети запросто доставляють у космос аж 64 тонни вантажу. Це як величезний Боїнг 737, завантажений пасажирами, багажем та пальним. Тобто удвічі більше, ніж може підняти ракета-конкурент – Дельта-4. І головне – вартість запуску Falcon Heavy – усього 90 мільйонів доларів, а це у чотири рази дешевше, ніж запустити Дельту. Це неймовірно і епохально.

Ще якихось 7 років тому Маск запропонував створити велику багаторазову супермегаракету, аби місія з екіпажем астронавтів дісталася Марсу. І ось ця ракета вперше полетіла у космос, щоправда, поки не на Марс і без людей, проте – з електромобілем «Тесла» на борту. За кермом – одягнутий у скафандр SpaceX манекен. З аудіосистеми Девід Бові по колу співає свій безсмертний хіт про космічну дивину, а в салоні авто лежить диск із творами фантаста Айзека Азімова – натхненника Ілона Маска.

Найбільшим страхом Маска перед запуском був вибух ракети ще на старті. Тоді б довелося цілий рік відновлювати інфраструктуру орендованого у NASA стартового майданчика, а ще кілька місяців пішло би на створення нової ракети. Утім, побоювання винахідника, на щастя, не справдилися, і тестовий запуск Falcon Heavy відбувся майже гладко – два бічних прискорювачі успішно приземлилися на космодромі імені Джона Кеннеді у Флориді, а третій – центральний – врізався у товщу Атлантичного океану на швидкості близько 500 км/год та вибухнув у 100метрах від плавучої платформи. Посадка третього прискорювача провалилася, бо потрібним для гальмування двигунам не вистачило пального – спрацював лише один двигун із трьох. Проте ця незначна невдача не здатна затьмарити усіх місії. Колонізація Марса людьми, якою марить Ілон Маск, стала на крок ближчою.

Насправді Falcon Heavy, що може підняти 64 тонни вантажу, – не найпотужніша в історії космонавтики ракета. Наприклад, Сатурн-5, на якій американці у 1973 році літали на Місяць, могла вивести на орбіту Землі аж 140 тонн. А російська надважка «Енергія», яка востаннє була у космосі у 1988 році, мала 100 тонн вантажопідйомності. Однак запуски «Сатурна» та «Енергії» були наддорогими та одноразовими. На відміну від них, Falcon Heavy – багаторазова і дешева.

До слова, підготувати цей історичний запуск компанії Маска SpaceX допоміг український літак «Руслан» «Авіаліній Антонова», який транспортував складові ракети. Зараз винахідник приймає привітання від друзів, конкурентів, світових лідерів. Президент США Дональд Трамп теж привітав Ілона Маска. Та особливо показовою на запуск Falcon Heavy була реакція держави, яка чомусь вважає себе передовою у космосі – Росії. Точніше – відсутність реакції.

Тепер перед винахідником стоїть нове завдання – колонізація Марса. Проте після успішного запуску Falcon Heavy Ілон Маск не планує використовувати ракету для пілотованих місій на Марс, їх продаватимуть комерційним замовникам. А на Марс полетить нова і, за планами, значно потужніша – Big Fucking Rocket, що у перекладі означає «до біса велика ракета». Вона буде повністю багаторазовою та включатиме пілотований корабель аж на 100 пасажирів. Він сподівається, що уже у 2024 році перша людина ступить на Марс.

https://ranok.ictv.ua/ua/videos/zapusk-raketi-ilona-maska-falcon-heavy-mozhe-zminiti-svit/