5 березня: це цікаво знати

5 Березня 2018 07:45

Цей день в історії:

5 березня 1558 року — ця умовна дата вважається днем появи тютюну в Європі. Медик Франсіско Фернандес був посланий королем Іспанії Філіпом II до Мексики для вивчення невідомих європейцям рослин і продуктів харчування.

1868 рік — в Англії запатентовано степлер.

1912 рік – перше використання авіації з військовою метою (1912 рік, італо-турецька війна).

 

1918-го Центральна Рада прийняла закон про адміністративний статус Києва як столиці УНР. Цього ж дня більшовики переносять свою столицю з Петрограду до Москви.

У 1939-му — Київському університету присвоєно ім’я Тараса Шевченка.

1946 року  Вінстон Черчілль використав словосполучення “Залізна Завіса” у своїй промові в Фултоні. Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Уінстон Черчілль, перебуваючи з візитом у Вестмінстерському коледжі у місті Фултон (штат Міссурі), виголосив одну з найвідоміших своїх промов. Закликавши президента США Гаррі Трумена тісніше співпрацювати з Британією в устрої повоєнного світу, Черчілль застеріг про діяльність “комуністичної п’ятої колони” у Західній та Південній Європі і заявив, що із-за експансіоністської діяльності СРСР “у Європі від Щецина на Балтиці до Трієста на Адріатиці виникла залізна завіса”.

У 2000 році англійські науковці вперше у світі провели успішну операцію по клонуванню свиней.

Народилися:

1512 рік – Герард Меркатор, видатний картограф, математик,
філософ.

У 1827 році — Леонід Глібов, український поет, письменник, найвідоміший український байкар. Широке визнання в українській літературі Глібов здобув як байкар. Усього він написав понад сотню творів цього жанру. Перша збірка “Байки Леоніда Глібова”, що містила 36 творів, вийшла у Києві 1863 році, але майже весь тираж її був знищений у зв’язку з валуєвським циркуляром. У 1872 році вдалося видати другу, доповнену в порівнянні з першою, книгу байок, а 1882-го — третю, що була передруком попередньої. Спроби надрукувати інші збірки Глібову не вдалися — перешкоджали цензурні заборони.

1903 року — Наталя Забіла, українська письменниця, поетеса, перекладачка, популяризаторка в Україні дитячої літератури інших народів. Авторка популярних книжок для дітей (найвідоміші – “Ясоччина книжка”, “Стояла собі хатка”, “Перший крок”). Після війни  редагувала журнал “Барвінок”.

1911 рік – Михайло Черешньовський, , український скульптор-монументаліст, різьбар по дереву, педагог і громадський діяч.