8 березня: це цікаво знати

8 Березня 2018 08:41

Міжнародний жіночий день. 

Цей день в історії:

8 березня 1910 року парижанка баронеса де Ларош стала першою жінкою, що отримала ліцензію пілота.

1917 рік – у Петрограді масові заворушення набули масового характеру. Між демонстрантами і поліцією відбулись сутички, які стали початком Лютневої (за старим стилем 8 березня – 23 лютого) революції.

1946 року псевдособор у Львові, влаштований комуністичним режимом скасував Берестейську унію 1596 року. Це призвело до початку знищення Української греко-католицької церкви .

У 1950-му СРСР оголосив про наявність атомної бомби.

1952-го лікарі Пенсильванського госпіталю у Філадельфії вперше застосували апарат “штучне серце”. Протягом 80 хвилин апарат підтримував життєдіяльність 41-річного Пітера Дюрінга, якому здійснювалась операція на серці.

1965 рік — почалася В’єтнамська війна: у Південному В’єтнамі висаджуються перші наземні війська США. Війна почалася як громадянська війна у Південному В’єтнамі; надалі в неї втрутилися Північний В’єтнам і США за підтримки низки інших країн. Таким чином, з одного боку війна велася за возз’єднання двох частин В’єтнаму і створення єдиної держави, а з іншої — за збереження незалежності Південного В’єтнаму.. Всі бойові дії в Південно-Східній Азії, які проходили з кінця 1950-х років і до 1975 року, відомі також як Друга індокитайська війна.

Народилися:

У 1906 році — Олександр Роу, радянський кінорежисер, постановник казок. З 1938 року створює дитячі фільми: “За щучим велінням”, “Василиса Прекрасна”, “Коник-Горбунець”… Поставив український фільм “Нові пригоди Кота у чоботях” (1958 року).

1919 рік – Арсен Каспрук, письменник і літературознавець, дослідник класиячної української поезії (І. Франка, П. Грабовського, М. Старицького, В. Самійленка, І. Манжури). Автор текстів пісень «Ти прийди», «Лілея».

1940 рік – Леонід Осика,  український кінорежисер, сценарист. Основні праці: «Камінний хрест», «Захар Беркут», «Тривожний місяць вересень», «Етюди про Врубеля».