Астма: чи можна контролювати це захворювання і полегшити його симптоми?

16 Березня 2018 14:00

Можливо, що ти знаєш багато цікавих історій і випадків про наявне у тебе захворювання. Але чи відомо тобі, яким чином можна контролювати астму і полегшувати її симптоми?

Чи вмієш ти розпізнавати ознаки астми, коли вони з’являються? Адже все це дуже важливо. Залишайтеся з нами і в продовженні статті ви дізнаєтеся всі подробиці.

Астма являє собою невиліковне хронічне захворювання. Хронічні захворювання є патологіями, здатними багато років турбувати пацієнта і його родину.

Таким людям доводиться пройти процес адаптації, який закінчується прийняттям захворювання і регулярними діями по боротьбі з ним.

На жаль, повністю вилікуватися від астми неможливо. Але можна полегшити перебіг цього захворювання і стабілізувати його напади.

Як правило, в наші дні астма вперше з’являється ще в дитячі роки пацієнта. Захворювання характеризується запаленням бронхів і їх закупоркою, що робить ці органи набагато більш сприйнятливими до різних зовнішнім агентам.

Основними симптомами астми є: свист, хронічний кашель, здавлювання грудної клітини і утруднене дихання. Особливо часто ці проблеми турбують людину в ранкові та нічні години.

Збільшення випадків захворюваності на астму може бути обумовлено різними причинами: від вдихання пилку рослин і контакту з пиловими кліщами до присутності тютюнового диму у вдихуваному нами повітрі.

Як контролювати і полегшити симптоми астми

Астма не повинна змушувати тебе опускати руки, адже перебіг цього захворювання піддається контролю.

Можливо, тобі здасться занадто очевидним це твердження, але будь-якому пацієнту, якийстраждає астмою (не має значення, чи є ним ти, член твоєї родини або інша близька людина) необхідно своєчасно усвідомити симптоми, якими супроводжується це захворювання.

Так, трапляється, що деякі астматики навіть і не підозрюють про наявне у них захворювання, тому що симптоми астми можуть виявлятися у людей від 17 до 28 років.

Як ми вже говорили вище, кожному пацієнту необхідно чітко розуміти, що, з’явившись одного разу, астма буде супроводжувати їх упродовж усього життя.

Її перебіг може бути прихованим і латентним, але вона завжди буде присутня.

Небезпечними детонаторами астми можуть стати постійне вдихання автомобільного диму жителями великих міст і тютюнового диму активними або пасивними курцями.

Потрібно мати на увазі, що хоча такі хвороби, як грип, бронхіт, пневмонія та хронічний кашель можуть нагадувати своїми симптомами астму, вони не мають з нею нічого спільного.

Це означає, що і лікування цих захворювань має бути різним. Тобі хотілося б дізнатися про нашу рекомендацію? Ми радимо тобі при будь-якому підозрі звертатися за консультацією до медичного фахівця.

Лікування після постановки діагнозу

Як тільки ти почнеш лікування астми, тобі доведеться досить часто відвідувати лікаря (від 1 разу на 2 тижні до 1 разу на 6 тижнів).

Коли захворювання буде взято під контроль, частота візитів до медичного фахівця може скоротитися до 1 разу в місяць або навіть 2 разів на рік.

Під час таких візитів лікар може запитати тебе, чи довелося тобі відчувати за цей час нові напади астми, чи змінилися симптоми захворювання, який стан мокротиння, яке виділяється.

Крім цього лікар може поцікавитися, як ти живеш і чим займаєшся протягом дня.

Вся ця інформація допоможе йому зрозуміти, які саме заходи варто прийняти для контролю захворювання у твоєму випадку. Пам’ятай про те, що організм кожної людини індивідуальний.

Звичайне лікування бронхіальної астми буває:

  • Симптоматичним: мета такого лікування — усунути кризу захворювання використанням медикаментів швидкої дії: адреналіну, кортикостероїдів, кисневої терапії та ін.
  • Профілактичним: воно передбачає регулярне використання засобів, що розширюють бронхи, антигістамінних препаратів, кортикостероїдів, дихальної терапії, особливих видів імунотерапії і багатьох інших способів лікування.
Рекомендації людям, що страждають астмою і алергією

Зараз ми представимо тобі простий і ефективний список рекомендацій і невеликих деталей, які з часом благотворно позначаться на твоєму здоров’ї та якості твоєму житті.

Якщо ти станеш втілювати їх у життя регулярно, зміни будуть дуже помітними.

Завдяки цим радам напади астми будуть турбувати тебе рідше і стануть протікати легше.

  • Регулярно провітрюй житло, уникай вологості, використовуй очищувачі повітря від диму і кондиціонер.
  • Витирай пил вологою тканиною і регулярно здійснюй прибирання будинку з використанням пилососа.
  • Якщо у тебе є домашні тварини, намагайся частіше мити і зачісувати їх.
  • Використовуй відповідні фільтри для кондиціонера взимку і влітку, здійснюючи їх заміну кожні 2 місяці.
  • Щільно закривай двері і вікна в ті періоди, коли на вулиці багато пилку. Використовуй спеціальні фільтри для пилку.
  • Використовуй очищувачі повітря для видалення алергенів і не забувай міняти фільтри кожні 3 місяці.
  • Не кури всередині приміщення.
  • Утримайся від використання аерозолів та інших дратівливих продуктів, наприклад, освіжувачів повітря і засобів для прибирання з різким запахом.

https://ukrhealth.net/astma-chi-mozhna-kontrolyuvati-ce-zaxvoryuvannya-i-polegshiti-jogo-simptomi/