Чи безпечну воду отримують кияни зі своїх кранів?

23 Березня 2018 12:45

З нагоди Всесвітнього дня водних ресурсів, який відзначили 22 березня, журналістам продемонстрували, що відбувається з водою до того, як вона потрапляє в наші з вами оселі, повідомляє “Вечірній Київ”.

Київ має централізоване водопостачання вже 145 років. Деснянська водопровідна станція була збудована у 1961 р. і покриває водні потреби всього Лівого берега Києва та частково Правого.

Щодоби один киянин використовує в середньому 200 л води. Від якості води, яку ми вживаємо в їжу, залежить наше здоров’я. У Київводоканалі розповіли, як саме очищують і обеззаражують воду, яка надходить з річок.

Вода поступає на очисні споруди. Вона змішується з реагентами – хлором і аміачною водою – для проведення обеззараження хлораміачним методом. Далі вода надходить у відстійник та очищується спеціальними пластівцями. Потім вода проходить через фільтри. Пізніше вона обеззаражується, – розповівначальник управління експлуатації Деснянської водопровідної станції Валерій Оленченко.

Щодоби у хіміко-бактеріологічній лабораторії Деснянської водопровідної станції проводять 1 тис. аналізів на якість води – у річці та на всіх етапах очистки. Так, її тестують на 45 показників. Щоденно воду перевіряють на вміст амонію, марганцю, заліза, лужність й інші показники. Працюють тут 50 співробітників.

Керівництво ПрАТ «АК«Київводоканал» запевняє, що вода, яка надходить у крани киян, є абсолютно безпечною для вживання і нічим не гірша за бутильовану питну. Але нагадує також про важливість промивання труб та кранів у будинку і радить киянам вимагати це від керуючої компанії чи ЖЕД. Ця послуга закладена у тарифи, за якими розраховуються мешканці.

5 копійок від “РК”: А ми нагадаємо, що ступінь зношеності водопровідних мереж в Києві складає 81 відсоток. І порадимо не вживати воду безпосередньо з-під крану!