Чи можна молоко при застуді? Відповідь експерта

11 Березня 2018 14:00

Питання: Чи підвищує молоко і молочні продукти вироблення слизу при застуді?

Відповідь Ліори Зильник, дієтолога з Госпіталю Бриджпоїнт, Торонто, Канада:

Думка, що молоко підвищує виділення слизу, дуже широко поширена. Слиз — або мокротиння — це липка субстанція, що виробляється в дихальній системі, яка накопичується у горлі під час застуди. Деякі люди відмовляються від молока та інших молочних продуктів через стійке переконання, що вони підвищують виділення організмом мокротиння. Нерідко представники альтернативних медичних практик радять утримуватися від молочних продуктів і астматикам.

Проблема в тому, що з відмовою від молочних продуктів людина позбавляється декількох ключових джерел кальцію та інших найважливіших елементів. Чи виправдане таке позбавлення?

Згідно дослідженню, опублікованому в Американському огляді респіраторних захворювань, у застуджених учасників споживання молока не призвело до збільшення виділень з носа або його закладеності або до погіршення симптомів захворювання. Численні випробування також не показали зв’язку між вживанням молока і погіршення симптомів астми. У рідкісних випадках астма спостерігалася у людей з алергією на коров’яче молоко, але така непереносимість не властива всім астматикам.

Цікаво, що люди, переконані у зв’язку між вживанням молочних продуктів та формування мокротиння, відзначали погіршення респіраторних симптомів, підвищену густоту слини в порівнянні з людьми, які ставилися до цього взаємозв’язку скептично. Такі ж результати перша група відзначала і після вживання соєвого молока, яке виступало у ролі плацебо.

Хоча молочні продукти не збільшують вироблення слизу, вони можуть зробити мокротиння більш густим та дратуючим горло. Це може ускладнити дихання і посилити кашель. Вважається, що таким згучуючим ефектом володіють жири, що входять до складу молока.

Але в цілому виключати молоко при застуді зі свого раціону не варто, а щоб зменшити його властивості загущувача мокритиння, пийте більше води.

https://ukrhealth.net/chi-mozhna-moloko-pri-zastudi-vidpovid-eksperta/