Новий законопроект про полонених: СБУ вирішуватиме, хто отримає статус заручника

31 Березня 2018 10:15

Правовий статус незаконно утримуваних осіб на тимчасово окупованих територіях України та за її межами визначатиме Служба безпеки України.

Це визначає новий законопроект «Про правовий статус заручників, позбавлених волі та засуджених на тимчасово окупованих територіях України та за її межами».

Згідно з документом, СБУ видаватиме довідку про те, що людина перебувала в незаконному ув’язенні чи в статусі заручника.

Окрім довідки, яку колишнім полоненим видають і зараз, має видаватися спеціальне посвідчення «особи, яка постраждала від незаконного позбавлення волі».

За цими посвідченнями людина, яка перебувала в неволі, має право на безоплатну правову допомогу від держави, а також на медичне обслуговування. Щоправда, хто саме буде відповідати за надання цих безоплатних послуг, у проекті закону не зазначили — це має визначити Кабмін.

На пільги також можуть розраховувати люди, які перебували в незаконному ув’язені на території України чи були незаконно затримані. Щоправда, це має довести Європейський суд з прав людини.

Відповідно до законопроекту, колишні в’язні та незаконно позбавлені волі мають право на соціальне житло з умовою, що будуть оплачувати комунальні послуги. Термін користування соціальним житлом не прописаний — «на час особливого періоду».

Також колишні ув’язнені матимуть право грошову компенсацію від держави за термін перебування  в неволі у розмірі — мінімальна зарплатня в місяць (для цивільних осіб), відстрочку платежів по кредитах, звільнення від штрафних санкцій перед організаціями, підприємствами, установами, поновлення на колишній роботі та інше.

Щодо тих, хто незаконно засуджений в іншій державі — компенсацію має вимагати в держави, яка незаконно засудила, а українська влада допоможе з безкоштовною правовою допомогою

У разі смерті заручника чи колишнього заручника Кабмін має визначити суму одноразової грошової допомоги родині.

Зазначимо, авторами законопроекту стали депутати майже усіх фракцій парламенту, окрім «Опозиційного блоку».

Серед авторів є народний депутат від радикальної партії Ляшка і син Романа Шухевича — Юрій, віце-спікерка Верховної ради та уповноважена президента з питань врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко, представниця президента в парламенті Ірина Луценко, позафракційний Андрій Білецький та інші.

Зараз текст закону опрацьовують у профільному комітеті з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

 

https://hromadske.ua/posts/u-radi-zareiestruvaly-zakonoproekt-shchodo-polonenykh