Про ціни, зарплати і… вареники

24 Березня 2018 10:30

Ціна продуктів, з яких можна зліпити вареник, в нашій країні виявилася найнижчою серед інших європейських країн. Про це повідомили в Офісі ефективного регулювання. Згідно інформації порція на 4 особи буде коштувати 36,36 гривень. До цієї вартості увійшли такі продукти, як борошно, картопля, вершкове масло, цибуля, сало та сіль.

За словами голови офісу Олексія Гончарука, в Україні вареник найдешевший в Європі. Проте, ми можемо дозволити собі купити найменшу їх кількість.

«В Україні вареник найдешевший. Проте, ми можемо дозволити собі купити найменшу їх кількість. У Фінляндії, наприклад, за свою зарплатню жителі можуть купити 1 482 порції, в Німеччині 1 409, в Польщі – 836. А у нас на середню зарплату можна купити лише 271 порції вареників, за даними Держстату. І 212 порцій за даними торговельних мереж”, – зауважив голова BRDO Олексій Гончарук.

Також офісі порівняли купівельну спроможність, згідно індексу вареника, по регіонах України.  Найвищий рівень відповідної купівельної спроможності зафіксована у Києві, тут можна придбати 354 порції вареників на заробітну плату. Найнижчою виявилась Чернігівська область  з 212 порціями.

«В регіонах західної України складові вареника є найдешевшими, особливо на Тернопільщині, але це збалансовують і невисокі зарплати. Найгірша ситуація в областях, що оточують столичний регіон. Близкість до Києві «сприяє» швидшому відтоку більш кваліфікованих кадрів і гальмує зростання зарплати на місцях, а ціни там, в свою чергу, значно вищі за західноукраїнські», — додали там.

http://landlord.ua/tsini-na-produkti-v-ukrayini-z-yakih-mozhna-zlipiti-varenik-naynizhchi-v-yevropi-infografika/