Скандальний закон про мову більше не діє. Яким має бути новий документ?

10 Березня 2018 10:15

Мовне питання знову в епіцентрі уваги. КСУ визнав неконституційним закон “Про 1основи державної мовної політики”, який у народі називають законом “Ківалова-Колесніченка” (від прізвищ його авторів, колишніх регіоналів), пише газета “Експрес”.

Отже, документ втратив чинність. І нам слід ухвалити законодавство, яке регулювало б надважливу нині мовну сферу. Які положення варто передбачити у новому законі?

“Він має бути законом саме про українську мову як державну, а не про мови загалом, — говорить Сергій Оснач, член Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя України при Міністерстві культури, один із авторів законопроекту №5670д “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. —  Натомість змішування в одному законі регулювання вжитку мов із різним статусом, по-перше, применшує державний статус української, по-друге — створює непотрібну конфліктність.

Новий закон має забезпечити домінування української у всіх сферах і забезпечити громадянам можливість повною мірою отримувати інформацію та послуги державною мовою. А ще закон має передбачати ефективні механізми контролю за його виконанням.

У законопроекті №5670д ми передбачили запровадження посади уповноваженого із захисту державної мови та створення служби мовних інспекторів (їх має бути лише 27). Це аж ніяк не мовний патруль, що хапатиме людей на вулиці. Це будуть компетентні люди, які реагуватимуть на скарги стосовно порушення мовних прав громадян”.

http://expres.ua/news/2018/03/09/287032-skandalnyy-zakon-movu-bilshe-ne-diye-maye-buty-novyy-dokument