Співаєш у Раші – плати гроші!

3 Березня 2018 09:30

Група народних депутатів запропонувала Верховній Раді України передбачити 20-відсотковий гастрольний збір з організаторів гастрольних заходів, учасниками яких є особи, внесені до реєстру осіб, що дають концерти в Росії або на тимчасово окупованій території України. Відповідні законопроекти були зареєстровані у четвер, 1 березня, на сайті парламенту.

Згідно із законопроектами №№ 8085, 8086, 8087, які зареєстрували 11 депутатів у парламенті, об’єктом оподаткування гастрольним збором є виручка від реалізації квитків на гастрольний захід, учасниками якого є особи, внесені до відповідного реєстру, а ставка збору – 20% об’єкта оподаткування. У разі ухвалення документа платник гастрольного збору протягом 10-ти календарних днів після дати проведення гастрольного заходу повинен буде подавати до контрольного органу за місцем його проведення розрахунок гастрольного збору.

Гастрольний збір необхідно буде сплачувати одним платіжним дорученням протягом 20-ти календарних днів, наступних за датою проведення гастрольного заходу. Датою проведення заходу вважається дата його фактичного завершення. Вся сума перераховується до Держказначейства і використовується на підтримку ЗСУ. Розпорядником коштів є Міноборони.

Серед авторів документа – депутати від фракцій «Народний фронт» Олег Медуниця, Ігор Лапін, Юрій Тимошенко, Михайло Бондар, фракції «Блок Петра Порошенка» – Сергій Рудик, Ігор Артюшенко, ВО «Батьківщина» – Іван Крулько, Радикальної партії – Василь Амельченко, а також позафракційні Павло Кишкар, Михайло Головко та Ганна Гопко.

Як повідомлялося, депутати пропонують ВР створити реєстр українців, які гастролюють в Росії або на тимчасово окупованій території України.

Нагадаємо, 5 жовтня 2017 року Рада зобов’язала організаторів гастролей повідомляти в СБУ про артистів, запрошених з РФ. Такий запит подається в Службу не пізніше, ніж за 30 днів до проведення гастролей. Тільки після отримання позитивного рішення організатор може підписати договір з артистом з РФ. Якщо організатор порушить вимоги, він заплатить штраф від 50 до 100 мінімальних зарплат.

Також повідомлялося, що СБУ ініціювала введення кримінальної відповідальності за відвідування РФ українськими політиками і чиновниками, які не мають на те санкції правоохоронців.