В столиці з’явився новий театр сучасного танцю

3 Березня 2018 12:30

Сьогодні побачити сучасний танець можна лише на виставах “Київ модерн-балету”, або ж на фестивалях чи конкурсах. Змінити цю ситуацію обіцяє новостворений театр Ukrainian Dance Theatre.  Заснувала його екс-солістка «Київ модерн-балету», хореограф Анна Герус. До відкриття проекту вона поставила одноактний балет “Автор”, який, разом з постановкою “Варіації життя”, покажуть публіці 3 та 4 березня на сцені Молодого театру.

– Наша унікальність у відкритості експериментам та новизні. Хочеться познайомити глядачів з світом сучасного танцю, який дуже різноманітний  Для мене це майданчик для незалежних проектів. Водночас зрозуміла, що не прагну створити авторський театр. Хочу запрошувати до співпраці талановитих хореографів, які бажають реалізувати себе. Також це можливість розвиватися для професійних артистів,  – поділилася Анна Герус.

Найближчі місяці вже розплановані. У квітні театр представить програму “Епізоди” з міні-вистав різних хореографів, а в травні-червні – одноактний балет киянки Альони Вертегел. Сцену для вистав нового проекту надав Молодий театр.
 – Ми прийшли дізнатися, скільки може коштувати оренда. І Андрій Білоус (художній керівник Молодого театру – ред.) одразу відгукнувся на нашу пропозицію. Він був на прем’єрі «Варіацій життя» у Франка, йому сподобалося. Та запропонував  зробити спільний проект,– пригадує хореграф.

Вже на вихідних глядачі мають змогу оцінити два одноактних балети Анни Герус. Один з них – “Варіації життя” – показували минулого року в рамках прем’єр “Київ модерн-балету”.  Його тема абстрактно-філософська: чи є початок життя і його кінець, безкінечні варіативності, інші форми буття і паралельні світи. Друга постановка – “Автор” –  нова і має конкретний сюжет.  Письменник пише роман за мотивами власного минулого. В якийсь момент творчість так захоплює його, що стає неможливим відокремити правду від фантазії.

– В центрі вистави – питання творчості. Якось з чоловіком ми обговорювали Гоголя, Ботічеллі, гадали, як вони могли знищити свої творіння. Тоді зародилася ідея “Автор”. Письменник – це образ творця, який не може не творити. Але, якщо автор не готовий, творчість його поглине, – говорить Анна Герус.

Хореографія створена у contemporary та неокласичній техніці. У постановці звучить музика сучасних композиторів. як Cygni Vox, Йогана Йоганссона, The Caretaker,  З “фішек” сценографії вистави  – манекени та відеопроекція.

https://vechirniykiev.com.ua/news/v-stolytsi-z-yavyvsya-novyy-teatr-suchasnoho-tantsyu