1 квітня: це цікаво знати

1 Квітня 2018 07:46

Сьогодні Римо-католицька Церква святкує Воскресіння Христове

У 1778 році нью-орлеанський бізнесмен Олівер Поллок придумав знак долара — $. До речі, слово “бакс” або “бакси” походить від англійського слова “бакскін” — шкіра самця оленя. Ці шкури були одним з головни предметів торгівлі з індіанцями. Індіанець приїжджав до поселень білих, щоб обміняти шкури на необхідні йому речі (рушниці, сіль, інструменти, горілку тощо), і білий торговець казав: “Це тобі коштуватиме три бакси”, тобто три шкіри оленя. Пізніше слово стали використовувати як сленгову назву долара.

1875 рік — англійська “Таймс” стає першою у світі газетою, що подає тижневий прогноз погоди.

1889-й — у Чикаго з’явилася в продажу перша посудомийна машина, створена Джозефіною Кокрейн.

1890 року бельгійський емігрант Шарль Ван Деполь одержав у США патент на троллейбус.

1950 рік — першоквітневий жарт про НЛО. Західнонімецька газета “Вісбаден тагеблатт” публікує сенсаційну фотографію пілота НЛО, який зазнав катастрофи поблизу міста. (на знімку інопланетянин метрового зросту в кисневій масці на одній нозі йде в супроводі двох офіцерів американської армії).
Фотографію передрукують майже всі газети світу. Лише через кілька років журналісти газети зізнаються, що це був першоквітневий жарт.

1967 рік — в СРСР прем’єра фільму “Кавказька полонянка”.

В 1973 році в Одесі вперше відбувся фестиваль “Гуморина”. Назва спала на думку Олегу Сташкевичу, нині – літературному секретарю Михайла Жванецького. Фестиваль, що набув неабиякого розмаху, забороняли з 1976 року і поновили лише через 11 років.

1976 року засновано компанію Apple.

Народилися:

1809 року — Микола Гоголь, російський письменник (“Мертві душі”, “Вій”, “Вечори на хуторі поблизу Диканьки”, “Шинель”, “Ревізор”, “Тарас Бульба”).

В 1873 році народився Сергій Рахманінов, російський композитор і піаніст, один із найвидатніших представників фортепіанного мистецтва.