3 квітня: це цікаво знати

3 Квітня 2018 07:36

100 років з дня народження Олеся Терентійовича Гончара

Цей день в історії:

1879 року Софію проголошено столицею Болгарії.

В 1885 році німецький винахідник Готліб Даймлер отримує патент на перший двигун з водяним охолодженням, потужністю 0,5 кінської сили. Цей винахід став етапним у конструюванні автомобілів – нікому до того часу не вдавалось вирішити питання відводу тепла від двигуна, що надзвичайно розігрівався під час роботи. У двигуні Даймлера вода циркулювала навколо моторного блоку, і цей метод й досі використовується в автомобільній промисловості. Восени наступного року Даймлер збудував своє перше авто з двигуном власної конструкції.

1896 рік — у Мілані засновано “Ла Газзетта делло Спорт” — найавторитетніше спортивне видання Європи. Перші видання були надруковані на зеленому папері, в чотири сторінки і ціною 5 сотих ліри. Через три роки газета стала офіційно рожевою. Цей колір став відмітним символом газети. В даний час газета друкується в 8 друкарнях в Італії і в 3 за кордоном. До речі, спочатку “Ла Газзетта делло Спорт” була створена, щоб висвітлювати події перших Олімпійських Ігор в Афінах. Але незабаром стала головним спортивним виданням Італії. Не дивлячись на те, що газета охоплює безліч спортивних подій, футбол є головною темою і займає приблизно від 24 до 28 сторінок з 40. Виходячи з того, що видавництво базується в Мілані, газета приділяє особливу увагу “Інтеру” і “Мілану”.

1910-го вперше здійснено сходження на найвищу вершину Північної Америки Мак-Кінлі (6193 м) на Алясці.

У 1932-му радянський хірург Юрій Вороний у Харкові провів першу у світі операцію з пересадки нирки (26-річній жінці пересадили орган 60-річного померлого чоловіка).

1933 року літак уперше перелетів через Еверест.

В 1948 році Гаррі Трумен затвердив “план Маршалла” (програма економічної допомоги Європі після Другої світової війни). Однією з цілей програми була протидія поширенню впливу СРСР і соціалістичних ідей на країни Західної Європи. Економічна допомога надавалась лише за умови виконання певних вимог у політичній сфері, або в сучасних термінах – лише демократичним країнам. Деякі дослідники розглядають цю програму як фактичне оголошення Холодної Війни СРСР.

1966-й — радянська автоматична міжпланетна станція “Луна-10”, запущена космічною ракетою 31 березня, була виведена на селеноцентричну орбіту Місяця і стала його першим штучним супутником.

У 2007-му французький швидкісний поїзд “TGV” встановив новий світовий рекорд швидкості для пасажирського поїзду: 574,8 км/год.

Народилися:

В 1151-му народився Ігор Святославич, князь новгород-сіверський, герой “Слова про Ігорів похід”.

1908 – Степан Олійник, український письменник-гуморист, журналіст, педагог. Автор численних збірок сатири  й гумору, збірки біографічних оповідань “З книги життя”.

1918 року народився Олесь (Олександр) Гончар, український радянський письменник. Олесь Гончар —двічі лауреат Сталінської премії. Шевченківська премія   – за роман “Людина і зброя”, у 1964 році — Ленінська премія за роман “Тронка”. Також написав “Собор”, “Прапороносці”, “Твоя зоря”, “Берег любові” та інші.

В 1961 році народився Едді (Едвард) Мерфі, американський кіноактор-комік (“Поліцейський із Беверлі Хіллз”, “Дівчата мрії”).