5 квітня: це цікаво знати

5 Квітня 2018 07:40

Цей день в історії:

1818 рік — в Парижі барон Карл де Дрез продемонстрував перший двоколісний засіб пересування (прообраз сучасного велосипеда). У 2005 році за підсумкам опитування громадської думки Великобританії велосипед визнано найвизначнішим технічним винаходом від 1800 року. За велосипед проголосувало більше опитаних, ніж за інші винаходи разом узяті.

1895 року —  Оскар Уайльд (автор “Доріана Грея”), програв у суді справу за обвинуваченням у наклепі маркіза Куїнсберрі, який звинуватив письменника у гомосексуалізмізмі з його сином. Оскар Уайльд був засуджений до двох років тяжких робіт.

1910-го у Франції було заборонено поцілунки на залізниці — з огляду на те, що через тривалі цілування затримувалося відправлення поїздів.

В 1992 році Боснія і Герцеговина оголосила про вихід зі складу Югославії.

Народилися:

1588 рік — Томас Гоббс, англійський філософ, математик

У 1784 році — Луї (Людвіг) Шпор, німецький композитор, скрипаль-віртуоз, диригент і педагог, який першим застосував диригентську паличку.

1820 рік — Фелікс Надар, французький фотограф, друг імпресіоністів, карикатурист. Засновник фотожурналізму, першим у світі провів аерофотозйомку.

В 1827-му Джозеф Лістер, англійський хірург, який запровадив у медичну практику антисептику.

1882 рік — В’ячеслав Липинський, український історик і публіцист

1894 рік — Дмитро Чижевський, учений-енциклопедист, культуролог, філософ, літературознавець, релігієзнавець, дослідник української і слов’янської літератур. Автор фундаментальних праць «Філософія на Україні», «Нариси з історії філософії на Україні», «Філософія Сковороди», «Історія української літератури» та ін.
1906 рік — Анатолій Шиян, український письменник. Автор романів “Магістраль”, “Гроза”, “Хуртовина”, нарисів та оповідань, кількох п’єс, сценарію фільму “Гроза над полями”, низки казок та оповідань для дітей.