5 основних ознак затримки рідини в організмі

21 Квітня 2018 14:45

Дуже часто люди не підозрюють про порушення водного балансу в організмі, адже не володіють інформацією про типові ознаки затримки рідини.

Надлишок води в організмі та набряки, якими він супроводжується, – це синдром патологічного або природного характеру, який виникає у результаті накопичення рідини у тканинах внутрішніх органів.

Якщо природа набряків патологічна, затримка рідини виникає через розлади циркуляційної системи, застійну серцеву недостатність або захворювання нирок та печінки.

У випадку якщо жодних патологій немає, до затримки рідини може призвести банальне розширення вен через підвищення температури.

Проблему затримки рідини не можна ігнорувати, адже з часом вона може призвести до таких негативних наслідків:

  • Раптова та безпідставна поява зайвої ваги
  • Поява набряків у нижніх кінцівках, зокрема в гомілках
  • Поява жирових відкладень на животі
  • Постійні позиви до туалету.
  • Звісно, зазвичай набряки турбують людей у зрілому та похилому віці, проте нині дедалі частіше ця проблема вражає й молодь.

Ба більше, через затримку рідини жінки страждають частіше, аніж чоловіки. Причиною цього є гормональний дисбаланс та неправильне харчування.

Дуже часто набряки турбують жінок у період менопаузи чи вагітності, а ще типові ознаки затримки рідини виникають у людей, які ведуть сидячий спосіб життя.

Також набряки можуть свідчити про інші розлади внутрішніх органів та систем, зокрема захворювання серця, печінки, нирок та органів травлення.

Основні ознаки затримки рідини в організмі

1. У вас набрякли нижні кінцівки

Нижні кінцівки – це та частина тіла, яка найчастіше страждає від порушення водного балансу в організмі. Саме тому радимо звертати особливу увагу на ноги та ступні. Поява набряків у цій частині тіла – це типові ознаки затримки рідини.

Порушення водного балансу в організмі суттєво погіршує і самопочуття людини, адже хворий відчуває важкість у ногах і втому.

2. Збільшення об’єму щиколоток

Через набрякання ноги, зокрема щиколотки, здаються більшими, аніж вони є зазвичай.

При порушенні водного балансу впродовж дня ця частина тіла збільшується, і до вечора вона стає значно об’ємнішою, аніж вранці одразу після прокидання.

3. Спазми в нижніх кінцівках

Як ми вже казали, першими про порушення водного балансу свідчать набряки нижніх кінцівок. Саме за цими ознаками дуже просто розпізнати надлишок рідини в організмі.

Проте це не єдиний симптом, який має вас насторожити. Інші типові ознаки затримки рідини – це часті спазми у нижніх кінцівках та постійна слабкість у цій частині тіла.

4. Здуття живота

Дуже часто ознаки затримки рідини з’являються в області живота. Саме тому при порушенні водного балансу люди помилково вважають, що вони просто набрали кілька зайвих кілограмів, тоді як насправді затримка рідини викликає здуття живота та збільшення його об’єму.

Деякі люди одразу починають дотримуватися суворої дієти, намагаючись зменшити розмір талії та позбутися жирових відкладень в області живота. Насправді зменшення порцій не допоможе усунути проблему, адже причиною здуття живота у цьому випадку є розлади у роботі видільної (екскреторної) системи.

5. Поява набряків на обличчі

Порушення водного балансу викликає появу набряків не лише у нижніх кінцівках, а й на обличчі. Найпростіше розпізнати затримку рідини за збільшенням щік та повік. Саме ці ділянки тіла найбільше потерпають через надлишок води в організмі.

Якщо ваше обличчя змінило форму та стало більш округлим, зверніться до лікаря, адже це може свідчити про порушення водного балансу.

Як усунути ознаки затримки рідини та відновити водний баланс

Якщо у вас з’явилися перші тривожні ознаки затримки рідини, ви можете взяти на озброєння такі корисні поради для відновлення водного балансу в організмі:

Пийте більше води

Це прозвучить парадоксально, проте якщо у вас з’являються набряки та інші ознаки затримки рідини, це свідчить про зневоднення організму.

Почніть давати організму стільки води, скільки йому потрібно, і тоді він перестане відкладати її у вигляді набряків.

Дотримуйтеся низькокалорійного раціону з малим вмістом солі

При порушенні водного балансу обов’язково потрібно переглянути свій раціон. Якщо ви помітили ознаки затримки рідини в організмі, радимо відмовитися або принаймні обмежити споживання таких продуктів: рафінованого цукру та борошна, солі та жирних страв.

  • Займіться спортом: фізичне навантаження є ліками проти усіх недуг. Вправи допоможуть вивести з організму зайву рідину через сечу та піт. Ба більше, регулярне заняття спортом сприяє покращенню кровообігу. Не забувайте, що ефективне тренування має тривати не менше 20 хвилин на день.
  • Пийте сечогінні чаї: деякі рослини, зокрема кульбаба, фенхель, петрушка та зелений чай, збільшують частоту позивів до туалету. Також до раціону варто включити й ті овочі та фрукти, які володіють сечогінними властивостями, а саме моркву, огірки, кавун та диню.
  • Їжте більше продуктів з високим вмістом калію: завдяки високому вмісту калію такі продукти, як банани, кукурудза, цвітна капуста та спаржа сприяють виведенню з організму зайвої рідини.
  • Відмовтеся від напоїв, які зневоднюють організм: це стосується кави та алкогольних напоїв, зокрема пива та горілки. Як ми вже пояснювали раніше, коли організм недоотримує чисту воду, він намагається затримати рідину. Зловживання алкогольними напоями призведе до порушення водного балансу в організмі та утворення набряків.
  • Їжте продукти з високим вмістом білка: усунути ознаки затримки рідини в організмі можна, включивши до раціону багаті на протеїн продукти. До них належать курятина, червоне м’ясо, риба, морепродукти та бобові. Однією з причин порушення водного балансу є нестача в організмі білків, тому у раціоні неодмінно мають бути присутні продукти, багаті на білок.
  • Не носіть тісного одягу: якщо ви носите білизну, яка надто сильно вас облягає, це не лише викликає дискомфортні відчуття, але й посилює потовиділення впродовж дня.
  • Не проводьте багато часу у сидячому положенні: якщо вам доводиться працювати за столом та перебувати у незмінному положенні впродовж цілого дня, спробуйте кожну годину вставати та ходити по кімнаті впродовж 5 хвилин поспіль. Таким чином ви зможете активізувати роботу м’язів та прискорити обмінні процеси в організмі.
  • Уникайте тривалого перебування у спекотному середовищі: не варто впродовж тривалого часу перебувати у спекотних приміщеннях, адже висока температура також призводить до зневоднення організму. Коли це відбувається, то організм починає затримувати зайву рідину.

http://wworld.com.ua/health/26081