Через будівництво ГЕС на Дністрі може зникнути одне з див України

19 Квітня 2018 17:22

18 квітня, у Городенці керівники ПрАТ “Укргідроенерго” представили громадськості навколишніх сіл проект будівництва каскаду ГЕС у верхній течії Дністра.

Передусім зібрались мешканці сіл, розташованих на березі Дністра:  Городниці, Передівання, Заліщиків, Незвиська, Чернелиці, Семаківців, Копачинців. Приїхали й активісти “Народного контролю”, члени “Української галицької партії”,  “Національного корпусу”, а також науковці. Усі стурбовані наміром підприємства збудувати каскад з шести ГЕС на Дністрі. Це може підтопити цілі села та завдати екологічної шкоди річці, пише МІСТО.

Якщо електростанцію все ж збудують — затопить частину Городенківщини. Саме тому районна влада запросила представників “Укргідроенерго”.

За словами війта Котиківки та активіста Івана Вережака, підприємці не змогли привести вагомих аргументів на користь спорудження ГЕС.

Вони розповідали лиш про те, що у нас посуха, що хочуть зберегти воду, допомогти мікроклімату. Наводили приклад Америки і Європи, бо там є багато водозаборів. Живучи в 21 столітті, говорили про потужність в 360-390 мегават – це смішно.  Це дуже мала кількість електроенергії. Люди виявили небажання це слухати і почали жваву дискусію. Всі висловили небажання побудови і взагалі пропонували, щоб вони їхали і більше не повертались, — ділиться пан Іван.

Попри супротив місцевих мешканців та заборону на будівництво від Тернопільської та Івано-Франківської обласних рад — підприємці налаштовані рішуче і вже оголосили тендер.

Виявляється рішення рад для них ніщо. Наше завдання – не допустити будівництва. Обов’язково повинні провестись громадські слухання у всіх населених пунктах, чиї території підтоплять. На слуханням ці  села мають прийняти рішення і  направити їх у Міністерство екології, — каже Вережак.

Активісти обіцяють слідкувати, щоб представникам “Укргідроенерго” не вдалось підкупити людей і знищити одне з чудес України — Дністровський каньйон.

Ми будемо тримати людей в інформаційній готовності. Якщо в одному селі з’явиться їхніх 10 представників, які розповідатимуть, що ГЕС – це добре. То ми зреагуємо і там автоматично з’явиться не 10 людей, а 110 наших людей. Минулого року ми провели в області широку інформаційну кампанію, і вони “затихли” більш ніж на півроку. Але зараз видно весна дала їм новий поштовх енергії, — розповідає Іван Вережак.

На наступний тиждень активісти планують знову зібратись у Городенці, щоб у вужчому колі обговорити план дій. Вони обіцяють зробити усе, в рамках закону, щоб не дати ошукати людей і знищити Дністер.

http://pravda.if.ua/cherez-budivnictvo-ges-na-dnistri-mozhe/