23 квітня Державна наукова установа «Енциклопедичне видавництво» презентувала нові видання, які містять методичні рекомендації для створення електронних енциклопедій та електронної версії Великої української енциклопедії.

Про це повідомляє ЛітАкцент.

Участь у презентації взяв перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

Доктор історичних наук, професор, директор Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво» Алла Киридон представила науковій громадськості два видання — монографію «Енциклопедичні видання в сучасному інформаційному просторі» та методичні рекомендації «Редакторська підготовка текстів е-ВУЕ». Вона нагадала, що робота над друкованою версією ВУЕ, перший том якої побачив світ в 2017 році, теж розпочиналася з методичних рекомендацій.  А вже за місяць-два видавництво має презентувати портал ВУЕ.

«Для нас важливо було створити щось унікальне… Ми розглядали  функціонування електронних енциклопедій у сучасному інформаційному просторі, але універсального типу енциклопедій не було створено. Тому для нас було важливо все осмислити. І наші напрацювання є в цій монографії», — сказала Алла Киридон, додавши, що понад 30 авторів надали для монографії свої матеріали.

Як зауважив Богдан Червак, нові видання є ілюстрацією великої наукової роботи, яку проводить Енциклопедичне видавництво з метою підготовки та випуску в світ повноцінної української енциклопедії.

«У наш час українська енциклопедія не може бути лише в паперовому вигляді, у вигляді книжки, це має бути повноцінний інтернет-портал з дотриманням усіх сучасних вимог. Тільки тоді ми можемо говорити про те, що наша енциклопедія відповідає духові часу», — зазначив Богдан Червак.

Він наголосив, що підготовка двох версій ВУЕ – електронної і паперової – є складна і відповідальна справа, тому Держкомтелерадіо надасть необхідну підтримку для реалізації цього проекту.

«Велика українська енциклопедія» (ВУЕ) — універсальне довідкове видання— створюється у двох взаємодоповнювальних версіях: багатотомного друкованого видання і онлайн-порталу. Цей проект реалізується Державною науковою установою «Енциклопедичне видавництво». Науково-методичний супровід підготовкою ВУЕ здійснює Національна академія наук України. Серед авторського колективу – співробітники академічних інститутів, наукових установ, державних інституцій, викладачі вищих навчальних закладів, музейники, представники громадських організацій.