Микола Томенко: Майбутні президентські вибори мають об‘єднати Україну!

21 Квітня 2018 09:00

Під час перебування у Кропивницькому голова партії “Рідна країна” Микола Томенко презентував концепцію “Український президент – 2019”.

“Напередодні президентських виборів ми почали думати, як вибудувати таку систему координат, щоб захистити Україну від президентів-негідників; щоб вона не залежала від однієї людини; щоб за результатами президентських виборів не було третього Майдану, або, не дай Боже, Коліївщини. Це нас непокоїть.  Не хто буде президентом, хоч це теж дуже важливо, а як обмежити президента, як зробити його фігурою, яка діє в системі обіцянок, українських інтересів”, – сказав під час прес-конференції голова партії.

Говорячи про президентські вибори, які розпочнуться ще в нинішньому році, Микола Томенко зазначив: “У нас є дві альтернативи: або війна проти всіх з невідомим закінченням, або, скажімо, ми мінімізуємо оцю систему конфліктності і перейдемо в більш змістовну частину дискусії”.

Він – за другу альтернативу, а тому пропонує аналізувати бачення майбутнім претендентом на посаду глави держави розвитку “базових точок” – охорони здоров‘я, освіти та ін. Кандидат має також сказати, хто в його команді – кого він бачить прем‘єром, главою парламенту, міністром оборони тощо.

“Ми повинні побачити, хто в тебе в команді, щоб розуміти, що ми не кота в мішку купуємо”, – сказав Томенко.

Для виходу на ось таку змістовну дискусію лідер політсили “Рідна країна” пропонує обмежити або повністю заборонити політичну рекламу, замість цього кандидати в президенти мають зустрічатися з виборцями і переконувати, що їхня програма найкраща.

“Адже якщо це буде традиційна виборча кампанія за нинішнім законом, то краще зробити відкритий аукціон: хто більше заплатить за посаду президента, той і буде ним, – сказав Томенко. – Зараз воно так і є, то навіщо ж ми дуримо один одного?”

Політик – за зміну закону про вибори президента, оскільки чинний “написаний під владу і під тих, хто має багато грошей”.

Поділився Томенко і своїми думками про інститут президентства. При цьому він зазначив, що нині серед політиків домінують дві точки зору: одна – треба посилювати роль президента в умовах воюючої країни, й друга (Аваков, Гройсман) – будувати парламентську країну.

Політик нагадав, що таке парламентська модель. Це коли президента обирають у парламенті. Але ж, як показують соціологічні дослідження,  80 відсотків населення за те, щоб воно обирало главу держави.

“Які ж тоді ми демократи, якщо дамо право обирати президента парламенту, якому не довіряє 90 відсотків виборців? – сказав Микола Томенко. – Я підтримав би парламентську модель, якби в парламенті були чесні, моральні, добре підготовлені люди, яких би ми шанували. Якби народ сказав: ми довіряємо їм, я б погодився, але такого немає”.

Що можна зробити? На думку Томенка, насамперед – “узаконити парламентсько-президентську модель, бо фактично ми живемо в президентській республіці”.

Політик повідомив, що його політсила зараз закінчує розписувати інституційно парламентсько-президентську модель управління країною, яка на даний момент є найефективнішою для нашої держави.

Крім того, треба нарешті прийняти закон про президента, в якому визначити також, що таке адміністрація президента, які її функції.

Політик вважає ненормальною ситуацію, коли президент збирає в себе голів фракцій парламенту, уряд і так далі. Інше питання – хто має призначати голів адміністрацій на місцях? На думку Томенка, це має робити уряд, а завдання президента – гарантувати громадянам, що їх не обдурять.

Відтак, вважає політик, в парламенті має бути урядова, а не пропрезидентська більшість. І опозиція – урядова, а не парламентська. Для цього треба внести в Регламент Верховної Ради розділ про коаліцію в парламенті і опозицію. Потрібен також закон про спеціальні слідчі комісії, щоб нарешті стала реальною процедура імпічменту президента.

“Тобто ми розписуємо рамки, в які “заганяємо” майбутнього президента”, – сказав політик.

Ще одна ідея від Томенка: на перехідний період – поки ми не стали демократичною, не корупційною країною – обмежити перебування президента на посаді одним терміном. Причина – як свідчить досвід попередніх президентів, першу свою каденцію вони витрачають на те, щоб монополізувати медіа, посилити адміністративний ресурс, розставити своїх людей на фінансові потоки. Без цього вони не оберуться на другий термін.

“Фактично метою президента в першому терміні стає отримання влади на другий термін. А тому ми кажемо: давайте домовимося: кого б ми зараз не обрали президентом, він має дати гарантію, що йде тільки на один термін, а далі, як гарант Конституції, забезпечує чесні демократичні вибори, без консолідації адмінресурсу, використання правоохоронних органів, грошей. Ось чому ми пропонуємо Порошенку відмовитися від участі в президентських виборах і стати гарантом чесних демократичних виборів”, – пояснив свою позицію Микола Томенко.

Ще одним кроком політик бачить “перетворення Верховної Ради в парламент, яким вона сьогодні не є” і пропонує, щоб чинний парламент працював на громадських засадах, як у радянські часи.

“Адже більшість сьогоднішніх народних депутатів професійно не можуть працювати в парламенті, дехто взагалі місяцями туди не ходить. Коли ми перезавантажимо парламент, тоді хай працюють на професійній основі”, – сказав Микола Томенко.

У зв‘язку з цим політик нагадав про референдум 2000-го року, ініційований президентом Леонідом Кучмою.

“Як зазначив Конституційний суд, рішення референдуму є обов‘язковими. Щоб вони вступили в силу, не потрібні рішення парламенту чи укази президента. Це означає, що як мінімум два питання того референдуму – про кількість депутатів (300) – і зняття депутатської недоторканності – мають уже діяти. Ось чому ми за те, щоб наступний парламент складався з трьохсот чоловік”, – поділився своєю думкою політик і додав:

“Рівень професіоналізму чинного парламенту найнижчий за час мого перебування у Верховній Раді з 2002 року”.

На переконання політика, не можуть бути в парламенті квоти від учасників Майдану чи АТО. Якщо за цим принципом будуватимемо вищий законодавчий орган, це буде шлях в нікуди.

Микола Томенко пообіцяв напередодні Дня Конституції, тобто в черні, представити країні готову концепцію, як обирати наступного президента. На його переконання, президентські вибори мають об‘єднати Україну.

http://rk.kr.ua/mikola-tomenko-maibutni-prezidentski-vibori-majut-ob-ednati-ukrainu