Микола Томенко: ми Порошенку даємо ідею, як ввійти в історію – треба відмовитися від другого терміну

22 Квітня 2018 10:33

19 квітня, відомий український політик, громадський діяч та вчений, нардеп IV—VIII  скликань,  екс-віце-спікер Верхоної Ради та голова політичної партії «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна» Микола Томенко презентував у Кропивницькому власну концепцію «Президент – 2019». На його думку, сьогодні, незадовго до президентських виборів, саме час задати нову систему координат, за якою має  відбуватися кампанія «Президент – 2019», щоб, як висловився політик, убезпечити країну від президентів-негідників. Він розповів, чому сьогодні важливо, щоб Президент обирався на один термін, та як це зробити в умовах діючої Конституції, як ввійти в історію чинному Главі держави та зробити з Верховної Ради справжній Парламент.

Та не зважаючи на політичну місію, з якою приїхав Микола Томенко, як громадський діяч і науковець він розповів у двох кропивницьких вишах про просвітницькі проекти фонду «Рідна Країна». Зокрема, про проект «7 чудес України: історичні міста та містечка», який налічує 50 фільмів. За словами Миколи Томенка, вони можуть активно використовуватися вчителями та викладачами, аби доносити правду про українську історію та об’єднувати навколо неї. І хоча Кіровоградщина не ввійшла до цього проекту, але обов’язково, за словами гостя, потрапить до наступного, присвяченого визначним постаттям.

Що ж до об’єднання України в політичному контексті, то, на думку політика, в нас із цим є проблема, оскільки практично немає ідеологічних партій. Останні, як правило, складаються не з професіоналів і експертів, а з друзів і наближених людей, серед яких є, як висловився політик, «і американомірські, і руськомірські і навіть япономірські» прихильники.

«Порошенко колись мені розказував, як ми український світ будуватимемо, тому можете уявити мій стан, коли він призначив головою Адміністрації Президента Ложкіна, котрий сповідує російські цінності», – поділився досвідом співпраці з нинішнім Президентом Томенко. – «Тому я вирішив подумати над системою координат, як Україну захистити від президентів-негідників».

Оскільки вже 31 грудня нинішнього року офіційно стартує передвиборча кампанія виборів Президента України, то, на думку Миколи Томенка, вже зараз слід подумати над тим, як спрямувати їх у конструктивне русло. Бо, за його словами, є два варіанта розвитку подій – або війна всіх проти всіх у політичному розумінні, в яку вкотре втягнуть суспільство, або ж мінімізація конфліктності за рахунок заборони політичної реклами і спрямування дискусії в конструктивне русло обговорення команд, програм і конкретних тем. Наприклад, щодо кримського питання, що робити вже завтра та ін.

«Бо якщо буде традиційна виборча кампанія, то це буде аукціон, хто більше заплатить, той і буде Президентом. Але ж ми обираємо не найбагатшого, чи в кого буде більше політичної реклами. Треба людина, яка б розуміла, що потрібно для країни, зібрала найрозумніших і найпідготовленіших, найпатріотичніших і зреалізувала те, що ми хочемо», – пояснює політик.

Тому, на думку Томенка, потрібно змінювати також і закон про вибори, бо він заточений під владу і тих, хто має багато грошей.

Він також висловився щодо дискусій з приводу інституту Президента і чому сьогодні не варто говорити про парламентську республіку. Як зазначив політик, тоді вибори Президента проходитимуть у Парламенті, а значить потрібно буде відмовитися від виборів у нинішньому варіанті. Це, як вважає політик, є сьогодні неприпустимим, по-перше, тому що 80 відсотків населення виступає за прямі вибори Президента, а по-друге, тому що 90 відсотків українців не довіряють нашому Парламенту.

«Якого і Парламентом не повертається назвати язик, – каже Микола Томенко. – Про це можна було б говорити, якби в ньому були професійні, підготовлені і порядні люди. На мою думку, треба узаконити парламентсько-президентську модель, яка в нас у Конституції записана, хоча фактично ми живемо за президентсько-парламентською».

 

«Ми виступаємо за те, щоб поки в нас в країні все не стабілізується, обирати Президента на один термін, тому що фактично сьогодні всі вони використовують перший термін для того, аби монополізувати медіа, посилити адмінресурс, щоб обратися на другий».

На думку Миколи Томенка, опозиційні патріотичні сили повинні підтримати ту кандидатуру, яка пообіцяє обиратися на один термін і по його закінченні забезпечити нормальні чесні вибори наступного Президента.

«Ми Петру Порошенку даємо ідею, як ввійти в  історію – треба відмовитися від другого терміну й  зосередитися на чомусь іншому. Наприклад, представляти Україну в Генеральній асамблеї ООН. Бо я от проаналізував голосування з такого принципового питання, як кримське, і мушу сказати, що якщо в 2014 році за Україну проголосувало 100 країн, а за Росію – 10, а в грудні 2016 – за Україну проголосувало – 70, а за Росію – 26, тобто ми втратили 30 прихильників, а Росія навпаки додала, то Петру Олексійовичу буде де розвернутися».

Микола Томенко зазначив, що обрав для себе місію донести до активної громадськості і до політичних кіл наведені вище меседжі, тому що не хоче невизначеності для країни наступного дня після президентських виборів.

Що ж до Парламенту, то Томенко заявив, що хоч і є противником радянської системи, але за сьогоднішніх обставин виступає за те, щоб народні обранці, як люди, які в більшості є непрофесійними і такими що не відповідають вищому законодавчому органу країни, працювали на добровільних засадах (тобто не отримували заробітну плату, – авт.)

«Бо вже таких законів наприймали, що не зрозуміло, куди йти, два закони суперечать п’ятьом. Я прихильник того, щоб результати референдуму 2000-го року ніхто не відміняв. Подивіться два рішення Конституційного суду –  результати всеукраїнських референдумів, що стосуються конкретної норми є обов’язковими до виконання без імплементації указом Президента чи рішенням Верховної Ради. Це означає, що питання про 300 народних депутатів та про скасування депутатської недоторканності є чинними без рішення Верховної Ради. Тобто наступний Парламент має бути з трьохсот чоловік і без депутатської недоторканності».

Микола Томенко також зауважив, що його команда готова об’єднатися з тими політиками і політичними силами, які підтримують таку світоглядну рамку як україноцентризм і єврореалізм. Серед політиків, з якими найбільше спільного у поглядах щодо подальшого розвитку країни назвав Анатолія Гриценка та Андрія Садового.

Про ймовірність парламентських виборів восени та кому вигідні маніпуляції довкола цієї теми, політичну самотність Порошенка та чи сам Микола Томенко йтиме в Президенти, політик розповів в ексклюзивному інтерв’ю :

https://ridna.in.ua/2018/04/21/mikola-tomenko-mi-poroshenku-dayemo-ideyu-yak-vviyti-v-istoriyu-treba-vidmovitisya-vid-drugogo-terminu/