Нафтогаз почав готуватися до примусового стягнення 2,6 млрд доларів з Газпрому

10 Квітня 2018 15:38
Процес розпочали через відмову російської компанії виконувати рішення Стокгольмського арбітражу.

Національна акціонерна компанія “Нафтогаз” у зв’язку з відмовою “Газпрому” виконувати рішення Стокгольмського арбітражу розпочав підготовку до примусового стягнення з російської компанії $2,6 млрд. Про це повідомила прес-служба компанії.

“Ми розпочали роботу для примусового стягнення. Юристи готують необхідні документи”, – йдеться в повідомленні.

Також в Нафтогазі повідомили, що компанія готує новий позов проти Газпрому з вимогою компенсувати збитки, завдані невиконанням рішень арбітражу з боку російської компанії.

Напередодні стало відомо, що національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» планує звернутися з позовами в суди Європи, аби заарештувати активи російської компанії «Газпром» через  не виконання тією рішення Стокгольмського арбітражу.

Як повідомлялось, 28 лютого Нафтогаз отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу щодо транзиту, відповідно до якого суд зобов`язав Газпром виплатити Нафтогазу 4,63 млрд дол. За результатами розгляду двох справ Газпром винен українській компанії 2,56 млрд дол.

У російській компанії не погодилися з рішенням арбітражу і заявили, що оскаржуватимуть його. 1 березня Газпром відмовився від своїх зобов`язань щодо постачання в березні в Україну газу і повернув Нафтогазу передоплату за це паливо. Тому “Нафтогаз України” уклав контракт на поставку 60 млн куб. м газу з польською державною нафтогазовою компанією PGNiG (“Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo”). Також відзначається, що поставки почалися 2 березня о 6:00 через вузол “Германовичи”, який з`єднує українську та польську газотранспортні системи.

http://tyzhden.ua/News/212157