Перепис населення України: коли і як він пройде

20 Квітня 2018 15:30

Перепис населення в Україні можуть провести у 2020 році. Кабінет міністрів створив міжвідомчу комісію з питань сприяння проведення Всеукраїнського перепису населення. Її очолив міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів. Робота комісії, як зазначив Кубів, дозволить забезпечити координацію центральних органів влади у цьому питанні. Комісія врахує положення нового закону “Про освіту” та актів, які стосуються внутрішньо переміщених осіб, підкреслив чиновник. Про перепис населення – у сюжеті Радіо НВ.

Процедура підготовки до перепису населення є тривалою. Державна служба статистики її вже розпочала. Про це в ефірі Радіо НВ розповіла директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи Елла Лібанова. Два тижні тому на спільному засіданні президії Академії наук і колегії Держстату почало розробку матеріалів перепису, пов’язаних з різноманіттям етнічного походження українців.

“Наприкінці цього року або на початку наступного потрібно провести пробний перепис. Також необхідно опрацювати пробний лист – зрозуміти, на які запитання люди будуть відповідати, чого, можливо, не зрозуміють. Крім того, треба відпрацювати технологію проведення перепису, тому що раніше процедура проводилася традиційно. Переписувач приходив додому і записував інформацію в бланк”, – розповіла Лібанова. Також вона додала, що планується використання комп’ютерів у майбутній процедурі перепису для уникнення помилок.

Підрахунок кількості населення – це необхідна інформація для аналізу поточної ситуації в економіці, політиці, соціальній сфері, для ухвалення більшості управлінських рішень, а також прогнозування майбутнього. Наприклад, пенсійна реформа опирається на прогнози чисельності населення, а також має враховувати середню очікувану тривалість трудового життя до та після досягнення пенсійного віку. За стандартами ООН перепис населення у більшості країн світу проводиться раз на 10 років.

Перший і поки що єдиний перепис населення в Україні відбувся у грудні 2001 року. Загальна кількість населення становила 48, 5 млн осіб, з них – 32 млн міського населення і майже 16 млн – сільського. Чоловіків нараховувалося 22, 5 млн, жінок – більше 26 млн. За даними перепису, тоді на території України проживали представники понад 130 національностей і народностей. Чисельність українців становила 37, 5 млн. Друге місце посідали росіяни – трохи більше 8 млн. Українську мову вважали рідною більше 37 %, російську як рідну визнавало майже 30 %. За даними Державної служби статистики, станом на 1 лютого 2018 року чисельність наявного населення в Україні становила 42 млн 365 тис. осіб. При цьому, протягом січня-лютого кількість населення зменшилась більш як на 40 тис. За офіційними даними, на 100 померлих зараз припадає 56 новонароджених.

Перепис населення в Україні переносили кілька разів. Востаннє уряд переніс його проведення у 2015 році – з 2016 на 2020 рік. Затягування процесу є умисним і містить у собі кілька причин, зазначив у коментарі Радіо НВ перший заступник голови парламентського комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Каплін. За його словами, таке зволікання дозволяє спекулювати статистикою.

“Не маючи чітких даних про кількість населення, можна маніпулювати багатьома показниками. Прожитковим мінімумом, мінімальною зарплатою та пенсією, показувати ріст ВВП і видатків, середніх показників та коефіцієнтів, зокрема, використовуючи це для міжнародних партнерів. Що стосується соціалки, так само купа можливостей для маніпуляцій”, – підкреслив Сергій Каплін.

На його думку, на президентських виборах ситуація дозволить маніпулювати цифрами. Оскільки достеменно невідомо, хто мешкає на території країни, який баланс народжуваності та смертності, як розподілене населення по регіонах, то цілком можна використати голоси так званих “мертвих душ” по всій країні.

Навколо перепису існує багато міфів, зазначив в коментарі Радіо НВ голова Комітету виборців Олексій Кошель. Один із них полягає у тому, що кілька мільйонів виборців, які перебувають за кордоном, де факто голосують.

“Хочу нагадати, що в Україні достатньо якісно працює державний реєстр виборців. 5-7 років тому в Україні була класична проблема на виборах з “мертвими душами”, коли у списках були небіжчики, натомість живі громадяни не знаходили себе серед виборців. Згадайте типову проблему, коли у день виборів біля судів вишиковувалися люди, які хотіли внести себе до списку. Зараз такої проблеми немає. Є серйозний контроль за виборами з боку парламентських партій”, – додав експерт.

https://nv.ua/ukr/ukraine/events/perepis-naselennja-ukrajini-koli-i-jak-vin-projde-2465180.html