Скільки коштуватиме зв’язок 4G в Україні

12 Квітня 2018 15:15

В Україні запустили мобільний інтернет четвертого покоління. Наразі інтернет-зв’язок такої швидкості буде доступний лише мешканцям обласних центрів, однак найближчим часом 4G з’явиться у більшості міст України.

ФАКТ. 30 березня 2018 року в обласних центрах України був запущений новий стандарт зв’язку 4G, який дозволяє збільшити швидкість передачі даних до 1 Гбіт/сек для нерухомих пристроїв і 100 Мбіт/сек для рухомих пристроїв. Право на впровадження 4G отримали три оператори:Vodafone, «Київстар» та Lifecell.

ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ? На практиці українці відчують збільшення швидкості мобільного інтернету в 3-4 рази у порівнянні з 3G. При ідеальних умовах зв’язок має бути не гіршим за домашній Wi-Fi. Утім, найближчим часом зв’язок 4G буде доступний лише в обласних центрах, оскільки попереду розбудова мереж 4G.

У Vodafone пообіцяли, що забезпечать мешканців обласних центрів зв’язком четвертого покоління протягом року, а невеликі міста – протягом чотирьох років. У «Київстар» та Lifecell почали тестування мереж навесні, однак точних термінів забезпечення зв’язком всієї території України не оголосили.

СКІЛЬКИ ЦЕ КОШТУВАТИМЕ? В Європі 1 Гб трафіку на швидкості 4G коштує близько 2-2,5 євро (близько 75 гривень), а в РФ в перерахунку на українську валюту – близько 50 гривень. Українські оператори наразі точні ціни за використання 4G не називають.

На офіційному сайті «Київстар» зазначено, що «4G-інтернет тарифікується як звичайний мобільний інтернет за умовами вашого тарифного плану». Однак прес-служба «Київстару» повідомила, що з 11 квітня оператор змінить умови надання послуг інтернет-доступу в безлімітних тарифних планах. Компанія має намір обмежити кількість трафіку, який користувач може завантажувати на добу.

У Vodafone тарифікували зв’язок 4G як і будь-який інший, однак пообіцяли пропонувати нові тарифні опції одночасно зі збільшенням трафіку. У компанії наголосили, що підвищуватися тарифи будуть, однак це підвищення не буде значним. Гроші, вкладені у 4G, компанія планує повертати протягом декількох років.

Lifecell, своєю чергою, не тарифікували інтернет у перший тиждень роботи. Наразі вартість трафіку залежатиме від кількості переданих даних.

УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ. За перший тиждень функціонування 4G-зв’язком скористалися близько мільйона абонентів Vodafone та Lifecell. Користувачі Lifecell за тестовий тиждень використали близько 110 тис. гігабайт 4G-трафіку. В обласних центрах кількість спожитого трафіку зросла більш ніж удвічі.

На даний момент покриття 4G далеке від ідеального, вулкан удачи оскільки оператори сконцентрувалися на покритті багатолюдних місць. Триває й процес заміни старих SIM-карток на картки з підтримкою 4G. Таку заміну можна провести у сервісних центрах вашого мобільного оператора.

https://uk.etcetera.media/vi-ne-povirite-skilki-koshtuvatime-zv-yazok-4g-v-ukrayini.html