Спортсмени, побережіться! Травми голови провокують страшні хвороби у похилому віці

26 Квітня 2018 14:15

Вчені виявили зв’язок між кількістю травм голови, отриманих протягом життя, та ризиком розвитку деменції у похилому віці.

ФАКТ. Хвороба Альцгеймера та інші види деменції зазвичай проявляються у людей старших 65 років. Хвороба стрімко поширюється та вражає все більше людей. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, від деменції сьогодні страждають щонайменше 50 млн осіб. Щороку медики фіксують по 10 млн нових випадків. Нейробіологи б’ють на сполох, заявляючи, що в майбутньому кожна друга людина старша 85 років буде страждати від цього захворювання. Хвороба проявляється втратою пам’яті, здатністю мислити та орієнтуватися у просторі та часі.

ДОСЛІДЖЕННЯ. Наразі вчені в усьому світі активно вивчають проблему та шукають способи запобігання розвитку хвороби або ж її уповільнення. Йде робота і над виготовленням ліків від Альцгеймера. Так, у результаті одного із досліджень, проведеного вченими з Данії та США, було з’ясовано, що черепно-мозкові травми, отримані протягом життя, впливають на розвиток хвороби. У дослідженні аналізувалися медичні дані понад 2,8 млн осіб, які страждають від деменції.

БЕРЕЖІМО ГОЛОВУ. За словами одного із дослідників, професора психіатрії Джессі Фанна, вчені виявили очевидний зв’язок між кількістю травм головного мозку і ризиком розвитку деменції. Чим більше травм людина отримувала, тим більшим був ризик розвитку захворювання. За даними дослідження, у людей, які отримували травми голови, захворювання проявлялося на 24% частіше, ніж у осіб, які їх уникнули. Важкі травми підвищували ризики на 35%, а легкі струси мозку – на 17%. Утім, якщо людина отримувала протягом життя понад п’ять травм, ризики, згідно з результатами дослідження, підвищувалися на 183%!

СТОСУЄТЬСЯ ЧОЛОВІКІВ. У процесі дослідження даних було виявлено, що травми більше впливають на розвиток хвороби у чоловіків, ніж у жінок. Більш того, важливо, в якому віці людина отримала травму. Наприклад, якщо чоловік травмувався у 20 років, то ризики розвитку деменції у похилому віці зростають до 60%.

НЕБЕЗПЕЧНИЙ СПОРТ. Як відомо, деякі види спорту супроводжуються підвищеним травматизмом, у тому числі голови. За даними Міжнародного олімпійського комітету, травми голови отримують щонайменше 65% боксерів. Проте легкі травми можна отримати і під час інтенсивного тренування. До найтравматичніших видів спорту також відносять хокей, регбі, автоспорт, більшість видів єдиноборств і навіть футбол (травми голови складають 10% від усіх випадків).

Автори дослідження наголошують, що вивчення деменції та причин її розвитку треба продовжувати й надалі, щоб розібратися з усіма чинниками, які впливають на розвиток хвороби. Також вчені додають, що людям, які отримували травми голови у минулому, не слід завчасно панікувати, оскільки деменція чекає далеко не кожного, хто мав таку травму.

https://uk.etcetera.media/sportsmeni-poberezhitsya-travmi-golovi-provokuyut-strashni-hvorobi-u-pohilomu-vitsi.html