В столиці стартував “космічний” тиждень: найцікавіші фестивалі, лекції, зустрічі

11 Квітня 2018 11:30

12 квітня в світі відзначають День космонавтики. Для киян підготували низку подій, які допоможуть дізнатися більше про космос і авіацію.

Вже розпочався Тиждень космосу в Україні, присвячений питанням дослідження космічного простору. Цього року заходи пов’язані з темою побудови поселень на Місяці та заселення дальніх куточків галактики. Це екскурсії в обсерваторію, лекції від найвідоміших популяризаторів науки, перегляд кращих фільмів про космічні подорожі. Основна локація –  HUB4.0 (Ярославський провулок, 3).

Розклад: 

11 квітня
19:00 — Лекція “Найвідоміші наукові теорії для чайників: складне – просто”.
20:20 — Показ та обговорення фільму “Interstellar”.
19:00-23:00 — Спейс-ярмарка.
19:00-23:00 — Вечірка.

12 квітня
18:00-23:00 — виставка книг і коміксів.
19:00 — Відкриття Тижня космосу.
19:10 — Лекція “Метеорити та еволюція: як з’явилося життя на Землі”.
20:20 — Презентації клубів експериментального ракетобудування, аерокосмічних стартапів та космічних ініціатив.
21:20 — Презентація The Planetary Society (американська некомерційна організація, займається проектами в областях астрономії, планетарних науках, дослідженні космосу і популяризації науки).
22:00 — Вечірка.

13 квітня
18:00 — Екскурсія в Головну астрономічну обсерваторію НАН України.
20:00 — Перегляд касового фільму “Контакт”. Геніальний фільм геніального режисера Земекіса за книгою ще більш геніального американського астронома Карла Сагана.
22:00 — Вечірка.

14 квітня
13:00 — Воркшоп з експериментального ракетобудування. 70% практики і 30% теорії – ми будемо збирати модулі ракет та дізнаємося про функції кожної і їх роль у великих ракетах. По закінченню заходу – запуск моделей.
16:00 — Перерва.
19:00 — Лекція “Будуємо поселення на Місяці та Марсі: як, коли, для чого”. Поглянувши на прийдешню еру експансії дальнього космосу очима фантастів, ми побачимо захоплюючі картини майбутнього.
20:20 — Чекайте оголошення майбутніх задумів Odyssey Foundation, щодо напряму космічних досліджень в Україні та популяризації космосу.
20:30 — Фінальна вечірка, нагородження активних учасників Тижня та фотосесія.

12 квітня на Площі знань НТУУ «КПІ» ім. Ігоря Сікорського (корп. 7 ) уперше відбудеться Future Fest – футуристичний мультиплатформний фестиваль передових технологій. Він пройде до  Всесвітнього дня авіації і космонавтики та вшанування пам’яті Леоніда Каденюка.

– У динамічні часи надважливо знати про передові технологічні досягнення, розуміти, як працюють дрони, спілкуються роботи, мати можливість спробувати на смак альтернативні реальності. На Future Fest відвідувачі зможуть не тільки апробувати це все на собі, але й обговорити всі ноу-хау в цікавих дискусіях із кращими в країні футурологами, фантастами й іншими експертами, – анонсують організатори.

Основними заходами будуть: перегони дронів; битви роботів; футуристичні факультативи (дискусії); Hi-Tech виставка, техно-рейв для любителів кіберпанку. А також: кіберспортивний турнір, арт-майданчик, експозиція авіамоделей, стрім запуску ракетних моделей і багато-багато іншого.
Організатори: Київська Студреспубліка, KPI TV.
Реєстрація учасників

13 квітня о 18.30 в Будинку вчених (вул. Володимирська 45-а) головний науковий співробітник ГАО НАН України, член-кореспондент НАН України Роман Костик прочитає лекцію « Всесвіт: з чого він почалася і чим закінчиться».  

Життя на Землі існує завдяки Сонцю – однієї з сотень мільярдів зірок нашої Галактики. Однак не кожна зірка може мати населені планети, і далеко не у всіх областях галактик є умови для зародження та існування життя. Насправді вчені ще не прийшли до однозначного висновку, чи є виникнення життя і розуму проявом універсальних процесів, або ж, навпаки, це наслідок унікального збігу багатьох випадковостей на шляху еволюції. З чого складається Всесвіт і яку роль в ній граємо ми – розумні істоти, які мають можливість її спостерігати?, – йдеться в анонсі.

14 квітня з нагоди Дня авіації і космонавтики з 12.00 до 16.00 в Музеї української діаспори (вул. Московська, 40-б) відбудеться Sikorsky mini-fest

Протягом чотирьох годин фесту в просторі виставки «Наш Сікорський» триватиме серія екскурсій-квестів, а на музейному горищі діятиме імпровізована «Майстерні Сікорського».

Під час екскурсії батьки та діти дізнаються про київський та американський періоди життя всесвітньо відомого авіаконструктора, побачать відтворені куточки київського помешкання та майстерні Сікорського, моделі його найвідоміших літаків та гелікоптерів, а також переглянуть короткометражний фільм із голосом самого Сікорського за кадром. Завершиться екскурсія квестом «Талісман Сікорського». Виконавши усі завдання, учасники віднайдуть щасливий капелюх авіаконструктора та матимуть змогу зробити у ньому селфі.
Розклад екскурсій:12.00-12.45;  14.00-14.45.

«Майстерня Сікорського»:
12.00-16.00 – майстер-класи по моделюванню й дизайну літальних апаратів. Ми пропонуємо дітям створити власні літачки, міні-гелікоптери чи повітряні змії, як це колись робив Ігор Сікорський у дворі батьківського будинку в Києві.
Діти віком від 5 років під наглядом дорослих зможуть скласти дерев’яну 3-d модель вертольота, розмалювати її на свій смак та забрати з собою на пам’ять. Для дітей віком від 8 років завдання буде складнішим – створити об’ємну модель літачка із пінопласту або змайструвати з найпростіших матеріалів повітряного змія. Їх навіть можна буде запустити в небо у затишному музейному дворику.
Протягом фесту батьки та діти також зможуть скуштувати чай «Політ із Сікорським» та смаколики, завітавши до кавового куточку в музеї.

12 квітня о 19.00 книгарня “Є” (вул. Хрещатик, 46) та Nebo Booklab Publishing запрошують на лекцію Світлани Привалової “Чоловіки, які “НАД”: історії героїв між літературою та життям”.

Лекція буде присвячена іменам тих, хто прагнув бути попереду своїх можливостей. Через мрію до трагедії, як драйзерівський Клайд Гріффітс, книгу про якого забороняли у сусідніх штатах до продажу. Або через мандри за небокраєм до істини окремих планет, як Маленький принц, якого переклали зрештою на сотні мов світу.
У міжнародний день польоту людини в космос про тих чоловіків, які з одного континенту торкають своїми історіями увесь світ!

14 квітня з 14.00 до 18.00 в парку Шевченка відбудеться Марш за Науку. Глобальна ініціатива March for Science покликана звернути увагу урядів, громадських діячів та лідерів думок на необхідність науки та досліджень для людства. Десятки тисяч вчених, популяризаторів науки та небайдужих громадян пройдуть маршем у сотнях міст світу.

Якщо вам небайдужа доля світу та ви не бачите майбутнього України без науки, якщо ви хочете щоб в майбутньому гордістю України були космічні дослідження та технологічні стартапи, а не лише найбільший вареник в світі, якщо вам хочеться познайомитися з реальними українськими вченими та науковими активістами та просто весело провести час у вихідний, приходьте на український Марш за Науку.

В програмі: 
– костюмований марш-перформанс вулицями Києва в тематичних костюмах, з тематичними плакатами та реквізитом, привертаючи увагу до важливої теми. Неофіційне гасло – “Who you gonna call?” або “Кого будемо кликати?” коли людству загрожуватиме катастрофа.
– живе спілкування з українськими вченими та популяризаторами науки. Вони розкажуть про свою роботу та проекти, а ви зможете зробити з ними селфі. Хто зробить селфі з найбільшим сумарних індексом Гірша на одному фото – отримає секретний подарунок від організаторів!

https://vechirniykiev.com.ua/news/v-stolytsi-startuvav-kosmichnyy-tyzhden-naytsikavishi-festyvali-lektsii-zustrichi