Вчені спростували відоме твердження про користь молока

10 Квітня 2018 14:00

Здається, сьогодні навіть школярі знають, що в молоці міститься кальцій, а тому його вживання приносить велику користь скелету, роблячи його кістки міцнішими. Але з’ясувалося, що це не так. Точніше, не зовсім так.

Можливо, пити молоко і корисно для міцності кісток, але це правило працює не для всіх. Вживання молочних продуктів пов’язано з підвищенням мінеральної щільності кісток у чоловіків, тоді як у жінок цього не відбувається. Це встановили дослідники з США, пише «Собеседник».

Вченими були обстежені 1 522 чоловіки та 1 144 жінки у віці від 32 до 81 року. Вони вивчили об’єм молочних продуктів у раціоні випробовуваних і зіставили ці дані з результатами аналізу мінеральної щільності кісток.

Ця робота в черговий раз підтвердила, що з віком людини її кістки стають менш щільними, а, значить, більш крихкими. Цей процес робить кожного з нас більш вразливими перед «віковими» переломами, які можуть бути не просто неприємністю, а справжньою серйозною загрозою для здоров’я і життя. Але дослідники не знайшли підтверджень того, що вживання молочних продуктів підвищують міцність кісток у жінок.

«Ми з’ясували, що підвищений вміст молочних продуктів в раціоні позитивно впливає на мінеральну щільність його кісток і міцність хребта у чоловіка, але аналогічного зв’язку щодо жінок ми не знайшли», – повідомили автори проекту.

При цьому вчені відзначили, що найбільший позитивний ефект вживання молочних продуктів давало чоловікам старше 50 років. Мова йде про такі продукти, як молоко, йогурт і сир.

https://ukrhealth.net/vcheni-sprostuvali-vidome-tverdzhennya-pro-korist-moloka4745/