Виверження вулкану спричинило похолодання на планеті

10 Квітня 2018 17:26

10 квітня 1815 року на острові Сумбава в Індонезії почалось виверження вулкану Тамбора. Тривало півроку і привело до глобального похолодання в усьому світі та голоду в Європі 1816-го. Воно є найбільшим в історії людства.

Від вибуху значна частина жерла вулкана злетіла у повітря, а вогненні потоки знесли все на острові площею 15 тис. км². У розпечених потоках загинули понад 10 тис. осіб. Вирвані дерева разом з попелом і пемзою збивалися в морі у величезні плоти і досягали через кілька місяців берегів індійської Калькутти. Стовп полум’я піднявся заввишки 40 км і досяг стратосфери. А через кілька днів на острови Малого і Великого Зондських архіпелагів почав випадати попіл, пише “Кореспондент”.

Це виверження вулкана стало найсильнішим за весь час спостереження в історії людства. Попіл в атмосфері почав поширюватися на значних висотах і закривати сонячне світло.

Через це середня річна температура знизилась на кілька градусів. У Європі та Північній Америці трапився так званий рік без літа. 1816-го в цих регіонах зафіксували аномально низьку температуру.

Кілька разів у Італії і Франції починалися приморозки, а кількість дощів з градом помітно зросла. Така сама погода спостерігалася і в Північній Америці, де заморозки охопили всю Нову Англію і просунулися на південь майже до Вірджинії.

Кліматичні проблеми стали причиною рекордно низького врожаю і, як наслідок, голоду в Європі. Континент тільки почав відновлюватися після наполеонівських воєн, і країни не мали особливих ресурсів для закупівлі продовольства в інших регіонах. Це призвело не тільки до масового голоду, але також і до нової хвилі міграції в Америку.

Коли ж стало зрозуміло, що саме викликало таку аномальну погоду, народилася нова галузь науки, присвячена дослідженню впливу катастрофічних вивержень вулканів, казино вулкан а також діяльності людини на клімат у глобальному масштабі.

Значно слабші виверження Тамбори спостерігались 1847, 1913 і 1967 роках. Вулкан і досі вважається активним.

Попіл від виверження вулкану на ім`я Ейяфьятлайокудль накрив 2010 року більшу частину Європи, долетівши навіть до Москви. Через те, що попіл вулкана становлять небезпеку для турбін авіаційних двигунів, в Європі відмінили тисячі авіарейсів.

https://gazeta.ua/articles/history/_viverzhennya-vulkanu-sprichinilo-poholodannya-na-planeti/831024