Заява Незалежної медіа-профспілки України щодо звільнення голови первинного осередку НМПУ

6 Квітня 2018 10:18

Незалежна медіа-профспілка України вважає дії керівництва НСТУ щодо звільнення з роботи голови первинного осередку НМПУ на Національній суспільній телерадіокомпанії України Інни Артемчук такими, що суперечать нормам Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», в якому, зокрема, зазначено, що: «Звільнення членів виборного профспілкового органу підприємства, установи, організації (у тому числі структурних підрозділів), його керівників, профспілкового представника (там, де не обирається виборний орган профспілки), крім додержання загального порядку, допускається за наявності попередньої згоди виборного органу, членами якого вони є, а також вищестоящого виборного органу цієї профспілки (об’єднання профспілок)», – адже медіа-профспілка не надавала такої згоди!

Крім того, Незалежна медіа-профспілка України вбачає в таких діях менеджменту Суспільного мовника ознаки помсти голові первинного осередку НМПУ І. Артемчук, яка відстоювала трудові і соціальні права членів медіа-профспілки – працівників підрозділів НСТУ та не погоджувала подання на їх звільнення.

Починаючи з червня 2017 року НМПУ неодноразово зверталась до Правління та Наглядової Ради НСТУ з проханням розпочати діалог щодо запланованої «реструктуризації» Суспільного мовлення та пов’язаної з цим кадрової політики ПАТ НСТУ. На жаль, всупереч проголошеним заявам щодо Місії Суспільного мовника і, зокрема: «Налагоджувати громадський діалог задля зміцнення суспільної довіри, розвитку громадянської відповідальності», подібного діалогу з медіа-профспілкою так і не відбулось. Натомість, розпочалось тотальне вивільнення співробітників НСТУ, в тому числі і членів профспілки, незважаючи на офіційно подані заперечення НМПУ.

Незалежна медіа-профспілка України наголошує, що ігнорування вимог трудового законодавства під час вкрай важливої для держави справи становлення НСТУ є неприпустимим не лише з правової точки зору, але і дає підстави вважати, що процес створення Суспільного мовлення далеко не у всьому відповідає європейським стандартам.

Комітет НМПУ

http://nmpu.org.ua/2018/04/zayava-nezalezhnoji-media-profspilky-ukrajiny-schodo-zvilnennya-holovy-pervynnoho-oseredku-nmpu-v-pat-natsionalna-suspilna-teleradiokompaniya-ukrajiny/