Знайшли скарби короля вікінгів, який таємниче зник

17 Квітня 2018 17:05

Археологи-любителі виявили скарби вікінгів на острові Рюген (Німеччина) в Балтійському морі, які належали королю Гаральду I Синьозубому. Про це повідомляєsciencealert.com.

Відкриття здійснив 13-річний хлопчик Лука Малашниченко (Luca Malaschnitschenko) і його вчитель Рене Шон (René Schön) – волонтери державного центру археології. За допомогою металодетекторів вони виявили срібну монету, яка, як пізніше встановили професіонали, належала торговому місту данських вікінгів Хедебю, що розташовувалося в німецькому районі Шлезвіг-Фленсбург.

Чиновники попросили ентузіастів нікому не розкривати місце знахідки, поки не будуть завершені археологічні розкопки. За три місяці вивчено площу, рівну 400 квадратним метрам. Дослідники виявили намиста, перли, брошки, браслети, перстені і близько 600 монет. Найстаріші монети датовані 714 роком нашої ери, а найновіші – часом правління данського короля Гаральда I Синьозубого (Гаральд Гормссон), який жив у 910–987 роках нашої ери.

Вчені вважають, що загублені скарби перебували в руках короля у той час, коли він втік до Померанії – у північно-східну частину Німеччини біля Балтійського моря. Згідно з однією з версій істориків, він був змушений покинути свою країну через повстання свого сина Свена I Вилобородого, який посів трон Данії в 985 році. Гаральд помер приблизно через рік після втечі. Знайдений скарб підтверджує достовірність цих відомостей.

При Гаральді I Данія прийняла християнство, що було політично вигідно і сприяло поліпшенню відносин зі Священною Римською імперією. Крім того, король зміг об’єднати розрізнені данські племена в єдине королівство. На честь його дипломатичних успіхів була названа технологія Bluetooth (з англійської – «Синьозубий»). Саме прізвисько Гаральд отримав за темний передній зуб.

https://t1.ua/novyny/svit/13096-znayshly-skarby-korolya-vikinhiv-yakyy-tayemnyche-znyk.html