19 травня: це цікаво знати

19 Травня 2018 08:00

День Європи

Цей день в історії:

1649 – Англія проголошена республікою.

1897 – завершився термін ув’язнення Оскара Уайльда в Редінгской в’язниці.

1908 – на сцені паризької «Гранд-опера» Сергій Дягілєв поставив оперу М. Мусоргського «Борис Годунов» з Федором Шаляпіним в головній ролі.

1910 – повернення комети Галлея: Земля перетнула хвіст комети. З цієї нагоди в США пройшов жвавий розпродаж таблеток «Комета», які пропонувалися як протиотрута: поширювалися чутки, що в хвості комети містяться отруйні речовини.

1926 – Томас Едісон вперше виступив по радіо. Розгубившись, винахідник вимовив: «Я не знаю, що й сказати … Я вперше говорю перед такою штуковиною. На добраніч!».

1979 – весілля Еріка Клептона і Патті Бойд, на честь якої музикант ще в 1970 написав пісню «Layla».

1980 – на екрани СPСР вийшов фільм Андрія Тарковського «Сталкер» за мотивами роману братів Стругацьких «Пікнік на узбіччі». У головних ролях знялися Олександр Кайдановський, Анатолій Солоніцин, Микола Гринько, Аліса Фрейндліх.

1991 – в Кувейті суд засудив до довічного ув’язнення людину за те, що той надів майку із зображенням Саддама Хусейна

2005 – на конференції міністрів освіти країн Європи в Бергені (Норвегія) ухвалили рішення про приєднання України до Болонського процесу.

Народились:

1762 – Йоганн Готліб Фіхте, німецький філософ і громадський діяч, представник німецького класичного ідеалізму.

1782 – Іван Паскевич, російський військовий діяч українського походження,  генерал-фельдмаршал.

1860 – Михайло Миколайович Волконський, князь, надвірний радник, белетрист і драматург, автор гостросюжетних історичних романів, повістей, оповідань, фейлетонів і подорожніх нарисів.

1889 – Микола Євшан, український літературний критик, літературознавець і перекладач.

1910 – Анатолій Добровольський, український архітектор. Один за авторів проекту планування й забудови Хрещатика і прилеглих кварталів, Московського мосту в Києві. Головний архітектор м. Києва (1950-1955).