Чому волейбол і баскетбол – найкорисніші види спорту для чоловіків

30 Травня 2018 14:02

Фізичні вправи, що створюють додаткове навантаження на скелет, корисні для здоров’я кісток чоловіків.

Остеопороз вражає понад 200 мільйонів людей на планеті, хоча більше до нього схильні жінки, остеопороз трапляється і серед чоловіків, як правило після 65 років. Якщо не вжити заходів, то в одному з п’яти випадків в результаті цього захворювання трапляються переломи в похилому віці.

Вчений Матіас Лоренцон (Mattias Lorentzon) з Університету міста Готенбург (Швеція) разом із колегами здійснив оцінку стану здоров’я 833 чоловіків віком від 18 до 20 років на початку дослідження.

Вчені визначили кісткову масу учасників та опрацювали дані про їхню щоденну фізичну активність. Через п’ять років було здійснено повторне дослідження та рентген. Вчені виявили, що чоловіки, які на початку дослідження виконували фізичні вправи, що створюють додаткове навантаження на кістки, та які збільшили це навантаження за п’ять років, мали кращі показники нарощування кісткової тканини, ніж ті, хто вів пасивний спосіб життя чи припинив займатись фізичними вправами. Також кожна додаткова година інтенсивної фізичної діяльності протягом 5 років дослідження сприяла нарощенню кісткової маси в учасників.

В осіб, що займались видами спорту, що створювало додаткове навантаження на кістки, впродовж чотирьох годин на тиждень, спостерігалось збільшення густини кісткової тканини стегна на 1,3%, в той час як учасники, що вели пасивний спосіб життя, втратили близько 2,1% цих тканин.

Види спорту, що супроводжуються стрибками чи швидким стартом і зупинкою, створюють додаткове навантаження на кістки організму та є дуже корисними для чоловіків. Найефективнішими для нарощування кісткової тканини є волейбол та баскетбол, друге місце посідають футбол та теніс.

Такі спортивні навантаження спонукають організм до нарощування кісткової тканини. Ті види спорту, що не створюють додаткового навантаження на кістки, наприклад, плавання та велоспорт, не пов’язані з нарощуванням кісткової маси, хоча вони мають багато інших переваг для організму людини. Вчені цього дослідження прийшли до висновку: «Підвищена фізична активність сприяє збільшенню локальної і трабекулярної мінеральної щільності кістки та розміру кортикального шару кістки, що вказує на необхідність цих вправ для досягнення максимальної кісткової маси у молодому віці»

Nilsson M., Ohlsson C., Odіn A., Mellstrom D., Lorentzon M. Increased physical activity is associated with enhanced development of peak bone mass in men: A five-year longitudinal study // Journal of Bone and Mineral Research.

Коментар редакції: Молоді люди, які захоплюються волейболом, баскетболом та іншими видами спорту, що створює додаткове навантаження на кістки, протягом чотирьох годин на тиждень та більше, збільшують кісткову масу. Це відкриття стало ще одним нагадуванням про важливу роль всіх видів вправ для фізичних показників стану здоров’я

http://zhyvyaktyvno.org/index.php/news/cholovkam-dlya-zblshennya-mcnost-kstok-korisn-volejbol-basketbol

© ЖивиАктивно