Жертв політичних репресій вшановують українці. У Києві вдень сотні людей зібралися біля історико-меморіального заповідника “Биківнянські могили”, щоб спільно згадати трагічні сторінки комуністичного минулого України. Максим Волобоєв детальніше.

Десь у цьому лісі чекісти поховали дідуся Катерини Шперт. Він був головою одного з колгоспів під Києвом. Його розстріляли як зрадника.

“Бабуся розказувала, що трагічно тут загинув. Він був голова колгоспу. Ви ж знаєте, до кого в першу чергу йдуть – до голови колгоспу, до голови сільради, до активістів сільських”, – розповідає жінка. Катерина Олексіївна каже, відчуває важку енергетику Биківнянського лісу.

Від 20 до 100 тисяч розстріляних лише протягом кількох років  – наприкінці 30-х – початку сорокових років минулого століття у Києві та околицях – поховали в Биківні. Близько 16 тисяч страчених вдалося ідентифікувати співробітникам Інституту національної пам’яті.

Володимир В’ятрович, голова Інституту національної пам’яті, каже: “Це місце приховувалося, робилося максимум для того, щоб не виявили тут нічого. Після того, як випадково тут виявили ці місця поховання, ширилася дезінформація про те, що тут поховані радянські військовополонені, замордовані німцями”.

Володимир В’ятрович нагадує, що загалом радянська влада протягом кількох десятиліть репресувала величезну кількість українців – близько десяти мільйонів: “Першими під репресії потрапляли ті, хто вважався небезпечним для радянської влади в силу своїх поглядів. Потім репресії пішли значно далі. Вбивали вже тих людей, які не мали антирадянської позиції, але могли бути неправильної на думку радянської влади походження. Видавалися певні квоти на обласні НКВС для виконання плану з ліквідації так званого ворожого елементу. Були випадки, коли НКВС зверталися із проханням збільшити ці квоти”.

Квіти несуть до кількох монументів. Закатованим українцям та полоненим польським військовим, яких стратили після захоплення Радянським Союзом частини Польщі 39-го року. Такі масові поховання в радянські часи були поблизу більшості великих українських міст. Їх старанно приховували, тому досі не усі братські могили репресованих знайдені.

https://www.5.ua/kyiv/na-terytorii-zapovidnyka-bykivnianski-mohyly-sotni-liudei-vshanovuvaly-zhertv-politychnykh-represii-siuzhet-170302.html