Що відомо про отруєння дітей у Черкасах

9 Травня 2018 10:38

Що відбулося

Під час святкової лінійки до Дня пам’яті і примирення 8 травня в школі №8 міста Черкаси майже одночасно кілька десятків учнів почали скаржитися на запаморочення, головний біль, нудоту, біль у животі, деякі знепритомніли просто на лінійці.

«Потім ми зайшли в клас. Через два уроки вийшли знову надвір, і дітей, яким було погано, побільшало. Нас п’ять «швидких» забирали. Майже 50 дітей привезли сюди, в обласну дитячу лікарню, 11 в реанімації. Я зараз почуваюся добре, але коли тільки привезли, дуже погано було: запаморочення, нудило», — розповідає госпіталізована учениця 8-го класу Катерина Головко. Дівчинка додає: в повітрі відчувався «хімічний запах».

Батьки забирали дітей додому, а навчання призупинили до з’ясування всіх обставин.

Скільки постраждалих

Протягом доби до обласної дитячої лікарні звернулися загалом 94 дитини, 53 з них госпіталізували через отруєння. Також госпіталізували двох дорослих.

Станом на ранок 9 травня в реанімації залишалися всі 11 дітей, проте вдень їх перевели до стаціонару.

Чим отруїлися

Гелікоптером до Черкас екстрено вилетів прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Згодом він повідомив, що діти в Черкасах могли отруїтися розпиленою речовиною, яку наразі намагаються встановити фахівці.

«Наразі встановили, що отруєння відбулося локально на території, де проходила лінійка, — постраждалих за межами школи немає. Очікуємо на результати аналізів ґрунту, води й повітря», —  зазначили в МОЗ.

Водночас у ДСНС повідомили, що в повітрі перевищень вмісту хімічних речовин гранично допустимої концентраціїне виявили. 

Також 8 травня працівники лабораторії Держпродспоживслужби Черкас узяли для дослідження проби води з системи централізовано водопостачання школи та бутильованої питної води. Результати експертизи наразі не оприлюднили.

За фактом отруєння дітей у Черкасах поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України).

Отруєння на Дніпропетровщині

Того ж дня, 8 травня, в одній зі шкіл Новомосковська Дніпропетровської області стало зле 19 дітям.

Діти відчули легке нездужання, в когось паморочилося в голові, водночас ніхто не знепритомнів. Керівництво школи викликало бригаду швидкої допомоги. Медики констатували у 18-ти дітей вегетосудинний пароксизм і надали допомогу на місці. Одній дитині діагностували «невротичну реакцію» і відвезли до міської лікарні, звідки згодом відпустили додому.

Усі постраждалі вчилися в різних класах і того дня ще не встигли відвідати шкільну їдальню.

Поліції Новомосковська почала досудове розслідування за частиною 1 статті 325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням і масовим отруєнням) Кримінального кодексу України.

https://hromadske.ua/posts/otruiennia-ditei-u-cherkasakh