«Смерть Сенцова стане ганьбою Росії» — понад 130 діячівкультури в РФ вимагають звільнити режисера

22 Травня 2018 10:15

У Росії понад 130 діячів науки і культури виступили із заявою з вимогою звільнити українського політв’язня Олега Сенцова, який оголосив голодування у російській колонії.

Заява асоціації «Свободное слово», Санкт-Петербурзького ПЕН-клубу та «Вольного исторического общества»опублікована на сайті науково-популярної газети «Троицкий вариант».

«Засуджений на 20 років український режисер Олег Сенцов, визнаний правозахисним рухом «Мемориал» політв’язнем, просто зараз веде безстрокове голодування. Люди, які знають Сенцова, упевнені, що він піде до кінця. Ми вимагаємо відправити Сенцова на батьківщину в Україну. Смерть Олега стане ганьбою для Росії і назавжди заплямує тих, хто міг би його врятувати, але не врятував», — йдеться у заяві науковців та культурних діячів.

Вони також звернулися до учасників Петербурзького економічного форуму із закликом підтримати цю заяву.

Нагадаємо, український політв’язень Олег Сенцов 14 травня оголосив голодування. Таким чином він вимагає відпустити всіх українців, утримуваних у Росії та анексованому Криму.

Президент Петро Порошенко закликав міжнародну спільноту продовжувати тиск на Кремль після того, як Сенцов оголосив про голодування.

Україна на рівні МЗС звернулася до Росії через голодування Сенцова.

Сестра Сенцова сказала, що він почав голодувати перед Чемпіонатом світу з футболу, який пройде у Росії, щоб привернути увагу якомога більшої кількості людей.

Українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка затримали в Криму 10 травня 2014 року. Їх звинуватили в підготовці терактів, засудивши Кольченка до 10, а Сенцова — до 20 років позбавлення волі. Разом з ними також затримали Геннадія Афанасьєва та Олексія Чирнія. Афанасьєва у 2016-му році обміняли, Чирній продовжує сидіти у колонії в Магадані.

Нині Сенцова утримують у колонії «Білий ведмідь» у місті Лабитнангі. Громадське побувало там у березні 2018-го.

Зазначимо, у Росії та в анексованому Криму утримують 64 українських політв’язня, 27 яких перебувають на території Росії.

58 — затримані у Криму чи у справах, пов’язаних з Кримом. Ці цифри не враховують в’язнів, що утримуються на території самоназваних республік.

https://hromadske.ua/posts/smert-sentsova-stane-hanboiu-rosii-ponad-130-diiachiv-kultury-v-rf-vymahaiut-zvilnyty-rezhysera