Треба міняти владу: ветеран-атовець розповів, чому не подав руку Порошенкові

17 Травня 2018 15:27

Президент Петро Порошенко не виконав обіцянок, які давав перед виборами. Мав шанс змінити країну і повернути окуповані території. Але підвів народ. Тому ветеран-атовецьОлег Толмачов не подав руку Порошенкові. Про це він розповів в інтерв’ю Gazeta.ua.

– Змін у країні не видно. Влада продовжує себе дискредитувати, – говорить колишній боєць добровольчого батальйону “Азов” 28-річний Олег Толмачов. Він відмовився потиснути руку президенту Петру Порошенку на офіційній церемонії нагородження переможців змагань “Ігор нескорених” у Києві. Порошенко двічі намагався подати руку ветерану.

Чому не подали руку президентові? Це було спонтанне чи обдумане рішення?

Спонтанне. У мене своє ставлення і думка про Петра Порошенка. Люди не подають руку тим, кого не поважають. Я так ставлюся до президента і на це є об’єктивні причини. Він обіцяв завершити війну за кілька тижнів – не закінчив. Тиснув руку Путіну – нашому прямому ворогу. Під час Іловайської операції виводив кошти в офшор. Мене зачепило, що він прийшов на “Ігри нескорених” до бійців, які отримали поранення на Донбасі.

Вважаєте, Порошенко міг зупинити війну?

Шанси мав, коли масштаби були не такі, як сьогодні. Коли прийшов до влади силами декількох підрозділів, все можна було вирішити. Там не було регулярних російських військ. Треба були сміливіші рішення.

Якби була можливість поговорити з Порошенком віч-на-віч, щоб б сказали президенту?

Сказав би, що він підвів народ, націю, яка покладала на нього надії – виграти війну. Нічого важливішого тоді не було. А він підвів людей, які за нього голосували.
Я б йому порадив не йти на другий термін. Навіть не подавати свою кандидатуру. Не уявляю, як може врятувати власну репутацію. Уже так дискредитував себе у всіх сферах, що далі нікуди. Тому немає права знаходитись на посаді. Досить олігархів у владі. Більшість українців мене підтримають у цьому.

Чому ви розчарувалися в ньому?

У мене не було зачарування. Я голосував за Дмитра Яроша.

Як ситуацію можна змінити зараз?

Всі чотири роки, що йде війна, треба було максимально розвивати військову індустрію, розбудовувати армію. Щоб вся країна працювала на перемогу у війні. А в нас ресурс йшов на поліцію. Ніхто не зацікавлений у перемозі. А владі вигідний заморожений конфлікт.

Яка зараз найбільша проблема в державі?

Українці не усвідомлюють своєї ролі як цілісної нації. Не вважають себе частиною держави. Їдуть за кордон, а не намагаються розвивати щось тут. З цього йдуть другорядні проблеми, які маємо – підвищені тарифи, погана освіта, корупція, криміногенна ситуація. У владі присутні представники кримінальних структур – що в центральній, що в нас в Черкасах. Вони перефарбувалися під бізнесменів. І спокійненько мають бізнес. Хоча залишилися бандитами. Ті, хто був при старому режимі, і зараз працюють. Так нічого не зміниться. Треба міняти владу.

Яке завдання номер один сьогодні стоїть перед керівництвом країни?

Перемога у війні. Хтось каже треба мирно завершувати. Але пройшли чотири роки – нічого не змінилося. Мінські домовленості тягнуться і нічого не вирішують. Люди звикли жити на окупованих територіях під тією владою. І наші звикли до цього стану.

А перед суспільством?

Кожен українець має усвідомити, що є частиною великої держави і від кожного з нас залежить доля країни і перемога у війні. І кожен має вирішити що йому робити для цього. Але це не станеться за рік-півтора. Як люди думали, що зразу все зміниться після Майдану, а стало гірше. Україна занепадала 26 років, до цього пригноблювалася стільки десятиліть. У країні, де постійно був розбрат і вплив інших держав, за 5-10 років глобально все не зміниться. Такі історичні процеси швидко не відбуваються. Декілька поколінь має пройти, щоб в Україні все налагодилося. І то за умови, що народ не ждатиме сторонньої допомоги – зі США, Росії чи ліберальної Європи.

Олег Толмачов пішов у батальйон “Азов” на початку літа 2014-го року. Поранення отримав неподалік від Маріуполя в селі Сартана на Донеччині. Куля влучила у ліву ногу. Роздробила кістку. 8 місяців був прикутий до ліжка у апараті Ілізарова. Живе у Черкасах. До служби у батальйоні працював на меблевій фабриці.
Прихильники Петра Порошенка запустили у Facebook марафон “потисну руку президентові”. Виставляють світлини, де тиснуть руки Порошенкові, пишуть про його досягнення. Одним з перших такий допис опублікував Юрій Бірюков, радник президента.
Нещодавно у Вінниці двоє АТОвців Вільгельм Кройц та Віктор Хом’як повернули президенту Порошенку свої бойові нагороди. Згодом 10 учасників АТО з Коломиї Івано-Франківської області відмовилися від відзнак та медалей президента України “За участь в антитерористичній операції”.

https://gazeta.ua/articles/politics/_treba-minyati-vladu-veteranatovec-rozpoviv-chomu-ne-podav-ruku-poroshenkovi/837555