У Києві відбувся чемпіонат України зі стронгмену

2 Травня 2018 00:36

8 національних рекордів та ще 5 повторень чинних найвищих досягнень – таке коротке «резюме» чемпіонату України зі стронгмену, який традиційно  відкрив сезон найсильніших людей країни у центрі Києва.

До 95 кг: Львів відбирає титул у Києва

У найлегшій стронгменівській категорії минулорічний срібний призер Роман Грицеляк зі Львова зумів перемогти чинного чемпіона України киянина Віктора Посудевського. У стартових дисциплінах у Посудевського загострилася незалікована травма меніска, внаслідок чого він фінішував лише п’ятим у «Супер-йоку», в якому є рекордсменом, і був четвертим у «Лог-ліфті». Зрештою, зібравши волю в кулак, Віктор виграв свою улюблену «Прогулянку фермера» і був другим у «Дамблі», поступившись одним балом лише Грицеляку.

Перед фінальною вправою Посудевський вигравав у львів’янина пів-балу. Однак феноменальна швидкість, яку розвинув Роман Грицеляк у «Кантуванні колеса», дозволила йому встановити національний рекорд (19,93 секунди), а заодно вперше у кар’єрі стати чемпіоном України! Цікавий факт: Грицеляк перевершив найвище досягнення, яке кількома хвилинами раніше встановив киянин Євген Настенко (21,44 сек)! Посудевський тепер віце-чемпіон, а «бронзу» здобув дебютант національного чемпіонату Олександр Скрипченко з Мелітополя.

Варто зазначити, що через травму не зумів взяти участь у змаганні чемпіон України-2016 та бронзовий призер минулого року  Микола Василюк зі Львова. А під час самого чемпіонату травмувався інший претендент на нагороди Олександр Сташенко, котрий через це припинив виступ після третьої вправи.

До 110 кг: Гайша – триразовий  

Змагання у цій вазі пройшли під ознакою вражаючої стабільності чинного чемпіона Павла Гайші, що дозволило киянину здобути третій титул поспіль! У всіх вправах Павло не опускався нижче другого місця, вигравши одну дисципліну, а у ще одній поділивши перемогу з дворазовим чемпіоном світу Віталієм Герасимовим з Дніпра.

Герасимов також дуже впевнено провів змагання, оновивши свій же національний рекорд у «Дамблі»: торік він підняв  90-кілограмову гантелю за одну хвилину 8 разів, а цього – встиг зробити це ж саме на один раз більше! У підсумку Віталій виборов  статус віце-чемпіона України!

«Бронзу» здобув львів’янин Юрій Огоновський, у кар’єрі якого вже є бронзова нагорода у легшій категорії – до 95 кг. Свій призовий успіх Юрій підтвердив встановленням найвищого досягнення у дисципліні «Таєр-фліп», перевершивши рекорд Віталія Герасимова, показаний тим минулого року.

Недавня операція на нозі  зашкодила повноцінно виступити срібному призеру чемпіонату України-2017 та віце-чемпіону турніру «Найсильніша людина України Олександру Кочергіну. Відчувалося, що чернівецькому атлету бракує потужності: у підсумку – четверте місце.

Нещодавно перенесена хвороба завадила й володарю Кубка України Богдану Лук’яненку, котрий перейшов у важчу вагову категорію. Богдан зміг виступити лишу у двох вправах: ослаблений організм більшого не дозволив.

Цікавинкою змагання у цій ваговій категорії стала участь Віталія Міхеєва, який раніше постійно виступав у надваговій категорії.  Важка травма і тривале відновлення призвели до серйозної втрати ваги: торік Віталій важив 122 кг, а цього року – лише 107!

Міхеєв на рівних боровся з претендентами на нагороди до четвертої дисципліни – «Дамбла», в якій брак ваги дався взнаки. Однак  найважливіше, що атлет повернувся до активних змагань, тож бажаємо Віталію продовжувати набір форми, а результати прийдуть неодмінно!