У Києві відбувся марш на підтримку українських військовополонених на сході України

20 Травня 2018 10:45

Учасники маршу «Свободу захисникам України» зібралися на Майдані Незалежності, вимагаючи від місії «Червоного Хреста», місії ОБСЄ, Федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Еммануеля Макрона забезпечити виконання міжнародних норм з боку Росії щодо українських військовополонених, яких утримують у жахливих умовах, без медичної допомоги і в тортурах. Забезпечити підтримку їхнім родинам, нормальні умови перебування на окупованих територіях і якнайшвидше повернення додому.

«Я дружина військовополоненого Сергія Іванчука, який перебуває у полоні в «ЛНР» вже 468 днів. Ми прийшли закликати нашу владу, суспільство, іноземних журналістів, якщо вони будуть, допомогти нам звільнити наших хлопців всіма можливими способами. Вже більше півтора року я займаюся тим, що намагаюся допомогти чоловікові. Цей процес іде повільно, але, сподіваюся, він до чогось призведе. Багато в чому це ще залежить від російської влади», — розповіла «Дню» одна з учасниць маршу Вікторія Іванчук.

З Майдану колона, що складалася з родичів полонених, активістів та інших учасників акції, вирушила головними вулицями до чотирьох будівель: посольств Франції та Німеччини, штабу Червоного Хреста й Представництва Ради Європи. Там вони передали письмові звернення до цих організацій.

За словами організаторів, після своєї минулої кампанії з декількох маршів по всій Україні на підтримку звільнення з «ЛНР» двох неповнолітніх, Влада Овчаренка та Артема Ахмерова, де їм дали «термін» у 20 років за псування терористичної символіки, вони зрозуміли, що знайшли дієвий спосіб достукатися до влади.

«Ми підняли цю справу, до цього про неї мало хто знав, і завдяки публічній кампанії про хлопців заговорили й виміняли. Ми зрозуміли, що такий метод працює, тому коли до нас звернулися родичі військовополонених, перевірили цю інформацію через військові підрозділи, й переконавшись — зібрали марш. Будемо вимагати від посольств та міжнародних організацій, щоб вони звернули увагу на це питання, оскільки є важливими учасниками тристоронніх відносин обміну, й впливають на процес перемовин», — розповів співорганізатор маршу Маркіян Яценяк.

За словами активістів, нині на тимчасово окупованій території сходу України перебувають 75 українських воїнів. Підтримати їх прийшли близько 300 осіб.

https://day.kyiv.ua/uk/news/190518-u-kyyevi-vidbuvsya-marsh-na-pidtrymku-ukrayinskyh-viyskovopolonenyh-na-shodi-ukrayiny